“Плече побратима”: як проходять спортивні психологічно-реабілітаційні збори ветеранів – сюжет (Відео)

Реабілітація

Повномасштабна війна росії проти України

До волонтерського проєкту можуть долучитися військові, ветерани війни, а також їхні родичі

Як жити військовому після війни? Після повернення додому не всі можуть легко адаптуватися у цивільному житті. Проєкт “Плече побратима” створений, аби допомогти воїнам у цьому. Він збирає ветеранів російсько-української війни для спортивних тренувань і змагань.

Сергій Храпко повернувся з війни без руки та ноги. У 2015 році військовий підірвався на міні неподалік Мар’їнки. Його везли до лікарні у тяжкому стані, жодних прогнозів лікарі не давали. Чоловік переніс декілька операцій і завдяки підтримці почав працювати над собою. Навчився присідати, відтискатися та навіть стрибнув із парашутом.

“Підтримка оточуючих людей, підтримка родини – все це так допомагає. І відповідно я все це переніс доволі не складно”, – розповів ветеран АТО Сергій Храпко.

Щороку Сергій зустрічається зі своїми друзями на волонтерському проєкті. Тут збираються військові, які постраждали в російсько-українській війні, для реабілітації. Збори “Плече побратима” у столиці організовують вже втретє. Проєкт об’єднав ветеранів війни в активному відпочинку для того, щоб вони швидше реабілітувалися. І зараз українські захисники змагаються у перегонах на каяках. Але ці змагання – не для конкуренції, розповідають учасники. Це той захід, де можна розслабитися, відчути себе рівним серед інших та можливість підставити плече побратиму, якщо це потрібно.

“Все стандартно, дистанцію подолано. Ми догребли до фінішу. Все як зазвичай. Я ще раз повторюся, тут немає спортивного інтересу, ми всі отримуємо від цього задоволення. І в кого не спитайте, всі вийшли безмежно щасливі”, – додав Сергій Храпко.

Учасник турніру Євген ствердив: “Кожен рік ми підтримуємо побратимів – військових. І приймаємо активну участь у нашій спільній реабілітації”.


На війні українські захисники зазнають поранень не тільки фізичних, а й психологічних. І зараз таких проєктів в Україні має ставати дедалі більше для того, щоб вони могли відновитися від пережитого, розповідають організатори.

“Ми знаємо багато випадків, коли хлопці, які повертаються з передової, у них посттравматичні, психологічні синдроми і так далі”, – пояснив військовослужбовець, співзасновник проєкту “Плече побратима” Ярослав Бондаренко.

Засновниця проєкту “Плече побратима” Юлія Цепун підсумувала: “Так. Повертатися буде дуже багато хлопців. Як і ПТСР, як і поранені, як і пригнічений такий стан. Тому що, бути на війні бачити все і лишитися осторонь, не пропустити це через себе – це неможливо, нереально”.

До волонтерського проєкту можуть долучитися військові, ветерани війни, а також їхні родичі. А тим часом організатори готують новий проєкт для допомоги та підтримки українських військових, які після повномасштабної війни повернуться додому.

Віталій Залевський, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: Реабілітація за допомогою коней: як на Львівщині лікуються поранені українські воїни – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.