Маляр повідомила, скількох українців вдалось звільнити з полону

За час війни пройшло 24 обміни полоненими.

808 осіб повернули з російського полону, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки українців зникли безвісти з початку війни

“Нагадую, що Україна виконує всі норми Женевських конвенцій щодо питань поводження з військовополоненими. Усе це здійснює Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, який об’єднує в собі понад 10 державних установ та організацій”, вказала вона.

Маляр нагадала, що існує створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Штаб провів 380 особистих прийомів та понад 3 тис. консультацій телефоном. Опрацювали понад 6 тис. запитів про статус особи. Це запити родичів, які шукають своїх безвісти зниклих членів родин-військовослужбовців.

29 вересня відбувся черговий обмін полоненими. Україні вдалося повернути чотирьох морських піхотинців і двох цивільних.

21 вересня з російського полону повернули 215 осіб. 200 захисників України обміняли на Віктора Медведчука. Також з російського полону звільнили 10 іноземних військових, що служили в лавах Збройних сил України. Вдалося повернути тих, кого “засудили” до смертної кари в так званій ДНР.

23 держави, включаючи Німеччину, подали заяви до Європейського суду із прав людини про допуск як третьої сторони під час розгляду позову України проти Росії. У позові йдеться про масові та серйозні порушення прав людини, скоєні Російською Федерацією в ході воєнних дій на території України.