Кулеба поговорив з Блінкеном – деталі розмови

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба поспілкувався телефоном з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

Глава українського МЗС, зокрема подякував США за непохитну підтримку, включаючи останні $12,35 млрд на безпеку й бюджетну допомогу. Про це Дмитро Кулеба повідомив у Twitter.

“Держсекретар запевнив, що незалежно від будь-яких незаконних кроків Путіна, США продовжуватимуть підтримувати Україну в нашій справедливій боротьбі”, написав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні прокоментували звільнення Лиману: успіх вражає

У пресслужбі Державного департаменту США повідомили, що розмова стосувалася подальшого захисту Україною свого суверенітету й територіальної цілісності.

“Обговорили останні незаконні й нелегітимні спроби Москви змінити кордони України силою. А також звірства, скоєні російськими військами проти народу України, які дедалі зростають, зокрема воєнні злочини й порушення прав людини. Держсекретар повторив послання президента Байдена про те, що Сполучені Штати завжди шануватимуть міжнародно визнані кордони України. Та що ми продовжуватимемо підтримувати зусилля України відновити контроль над своєю територією шляхом посилення її військової та дипломатичної позиції”, ідеться в повідомленні.

Блінкен поінформував українського міністра, що цього тижня оголосили про пакет допомоги Україні $1,1 млрд, а також розповів про майбутні постачання.

Ішлося також про зусилля, “спрямовані на те, щоб українське зерно продовжувало надходити до тих у світі, хто цього найбільше потребує, і забезпечення безпеки українських ядерних об’єктів”.

У суботу, 1 жовтня, набрав чинності закон США про лендліз для України. Програма лендлізу передбачає спрощені процедури кредитування, постачання і транспортування зброї в Україну та країни східної Європи. Таким чином, вона прискорить передачу в Україну важливого військового обладнання та інших критичних постачань.

Президент США Джо Байден підписав закон про продовження фінансування американського уряду, що включає $12,4 млрд додаткової допомоги Україні.