До останнього боронив Маріуполь: у Києві попрощалися з 22-річним “азовцем” Віталієм Харчуком (Відео)

Віталій Харчук

Повномасштабна війна росії проти України

На честь загиблого воїна хочуть перейменувати вулицю в Києві

У Києві поховали двадцятидворічного захисника полку “Азов” Віталія Харчука. Віддати шану захиснику прийшов ледь не весь мікрорайон. Провели в останню путь юнака і військові побратими. Пів року рідні не мали від хлопця ані звісточки, як загинув захисник, досі ніхто не знає. На перепохованні героя була й наша Оксана Паращак.

Суботнього ранку на Татарці у Києві понад сотня людей з квітами, серед них – хлопці у “пікселі”. Нині в останню путь проводжають героя “Азовсталі” Віталія Харчука.

Сусідка героя Ярина згадує про Віталія: “Завжди усміхнений з самого дитинства, світла дитина була. Почав підростати, виріс міцним, гарним хлопцем, завжди мріяв бути військовим. Його мрія здійснилася”. 

Військовослужбовець ЗСУ із позивним “Славуня” каже: “Добровольцем пішов у нацгвардію, пройшов “учебку”, тоді я його отут зустрічаю, він каже: “Написав рапорт, переходжу в полк “Азов”. На жаль, найкращих забирає”

Ще один армієць із позивним вітер каже: “Пам’ятаю його змалку, разом виросли. Дуже весела людина була. Молився за нього і боровся за нього, тому будемо мститись”. 

У бою – мужній і безстрашний, з коханою – ніжний і турботливий. Після війни Віталій хотів одружитися.

Кохана Героя Ірина Євстаф’єва розповідає: “Віталій був чоловік слова. Ми були в стосунках 1,5 року. 1,5 року я його чекала, ми зідзвонювалися, він приїжджав у відпустку. Стосунки у нас були дуже серйозні, ми планували жити, сім’ю, дітей. Він мені в цьому році казав, що хотів робити пропозицію і питав “ти готова бути мамою?”. Я: “Ну так, готова”. Але це все залишилося мрією”.

Із 24 лютого хлопець боронив Маріуполь. Та про пекло у місті рідні дізнавалися з новин, Віталій запевняв: “у них усе гаразд”. У Маріуполі, як написали матері, захисник підбив три російські танки.

Оборона Маріуполя

Мама Героя Віта Харчук говорить: “Його побратими говорили своїм мама по телефону, що моліться за нас, бо у нас за спиною море, нікуди відступати, орки оточили. Нічого не говорив. Увесь час було “все добре”.

Сестра Героя Світлана Харчук розповідає: “Вочтаннє говорила в 20-х числах березня, дуже поганий зв’язок, ну ясна річ, ми знали, що там уже все знищується, навіть тоді він бадьоро говорив “я повернуся!”. Родичка одного з побратимів розповіла, що у неї є інформація, що Віталік у складі групи з трьох осіб пішов на завдання – і зник, зникла повністю вся група, немає ні зв’язку, перевіряли точку, на якій вони мали бити, але просто шукали”.

Мати зізнається: про загибель сина свідчило все, проте жінка до останнього вірила: її дитина жива. Але дива не сталося.

Як саме загинув Віталій – ніхто досі не знає. Тіло героя знайшли під час одного з обмінів. Спочатку герой спочивав у Дніпрі, а рідні про загибель хлопця дізналися аж у серпні. Тоді захисника вирішили перепоховати у Києві. На честь оборонця Маріуполя друзі хочуть назвати вулицю. Перейменувати планують вулицю Отто Шмідта. Замість радянського науковця, вона має славити ім’я українського героя Віталія Харчука, кажуть побратими і вже готують відповідну петицію.

Оксана Паращак, Валентин Стрельцов, “5 канал”

Читайте також: Визволені з російського полону: з’явилися нові подробиці щодо обміну та стану “азовців” – включення