У Маріуполі окупанти запустили хвилю фейків після “референдуму”: про що брешуть

В тимчасово захопленому Маріуполі на Донеччині росіяни запустили ряд фейків серед місцевого населення після проведення так званого “референдуму”.

Окупанти таким чином хочуть залишити якнайбільше людей у місті. Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорт РФ або виселення: ворог коїть свавілля на окупованих територіях

Після проведення псевдореферендуму стрімко зросла кількість маріупольців, що намагаються покинути місто на територію підконтрольну Україні або країн ЄС.

Так, росіяни стверджують, що після “референдуму” жителі Маріуполя нібито стали громадянами РФ, тому в Україні на них чекає арешт, а ЄС забороняє в’їзд.

Андрющенко наголосив, що насправді ж українці не несуть відповідальності за находження в окупації, а незаконне рішення Росії про анексію не поширюється на жителів міста.

“Маріупольців щодня чекають на підконтрольній території. Чекають та зустрічають, одразу надаючи матеріальну та гуманітарну допомогу, зокрема в центрах “ЯМаріуполь”. Така сама ситуація з нашими міжнародними партнерами”, – відповів на фейк радник мера міста.

Також окупанти заявляють, що Україна нібито оголосить колаборантами тих людей, які отримали “гуманітарку” чи працювали на розборах завалів. Але ця інформація не відповідає дійсності.

“Маріупольці, які через російський полон змушені виживати, не є колаборантами через отримання гуманітарної допомоги або роботи. За виключенням керівних та інших посад, пов’язаних з організацією допомоги окупанту та певних професій”, – пояснив Андрющенко.

Він закликав місцевих не вірити російській пропаганді.

“Україна та маріупольці в евакуації чекають на кожного мешканця Маріуполя зі справжніми теплими обіймами Батьківщини. Евакуюйтесь. Не наражайте себе та близьких на небезпеку”, – підкреслив Андрющенко.

У тимчасово захопленому росіянами Маріуполі окупанти готуються до проведення мобілізації.

Нині військова комендатура тотально перевіряє на вулицях документи всіх чоловіків. Про це повідомили у Маріупольській міській раді.

Шлях до проведення мобілізації відкрили так звані “референдуми” та “приєднання” захоплених територій до РФ. Маріупольські колаборанти вже підготували відповідні рішення.