Археологи знайшли докази катастрофічного удару астероїда у минулому

Мікроскопічні скляні кульки зі зразків місячного ґрунту дослідили вчені з Центру космічної науки та технологій університету Кертіна в Австралії.

Їх доставила на землю китайська місія Chang’e 2020 року. Вчені знайшли докази падіння астероїда, який знищив динозаврів, повідомляє Space.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розповіли про незвичайного крихітного динозавра

Великі астероїди часто били по давній Землі та Місяцю. Дослідження допоможе вивчити динаміку внутрішньої Сонячної системи та розрахувати ймовірність того, що Земля постраждає від небесних сил у майбутньому.

Скляні кульки утворилися внаслідок дії сильного тепла і тиску через удари метеоритів.

“Дослідники можуть відновити хронологію метеоритного бомбардування Місяця, оцінивши вік цих “намистин”, йдеться у повідомленні.

Деякі кульки утворилися приблизно 66 млн років тому. Тоді астероїд Чиксулуб врізався у Землю на території Мексиканської затоки. Він призвів до вимирання трьох чвертей всього живого на Землі, включно з більшістю динозаврів.

На півдні Уельсу у місті Пенарт знайшли давні відбитки. Вчені вважають, що вони можуть належати великим довгошиїм динозаврам, а їх вік понад 200 млн років.

Відбитки динозавра знайшов палеонтолог-любитель Керрі Різом у 2020 році та повідомив про це музей.

Науковці спочатку досить скептично поставилися до знахідки, але після аналізу припустили, що відбитки дійсно можуть належати динозавру.