Вибухи на “Північному потоці” призвели до масштабного викиду метану

Розриви на газогонах “Північного потоку” призвели до масштабного викиду метану.

Величезний шлейф висококонцентрованого метану був виявлений після аварії на газогонах, пише Reuters.

“Це дійсно погано, і найімовірніше, що це найбільший коли-небудь виявлений обсяг викидів. Це не діє нам на користь у часи, коли нам критично необхідно скоротити викиди”, – сказав виконуючий обов’язки керівника Міжнародного моніторингу викидів метану Програми ООН з довкілля Манфреді Кальтаджіроне.

Дослідники ще не змогли кількісно оцінити кількість метану, що витікає з “газпромівської” трубопровідної системи, на основі знімків. Вони вважають, що забруднення сильніші за витік, який стався у грудні у водах Мексиканської затоки. Тоді розливалося близько 100 метричних тон метану на годину.

Витік в Мексиканській затоці призвів до викиду близько 40 000 метричних тон метану за 17 днів. Це еквівалентно спалюванню 1,1 млрд фунтів вугілля (близько 0,5 млн тон), згідно з калькулятором Агентства з охорони довкілля США.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу “Північний потік-2”. Розгерметизація сталася у водах Данії.

На данському острові Борнхольм зафіксували два підводні поштовхи. Згодом стало відомо про різке падіння тиску й витік газу на російських газопроводах “Північний потік-1” і “Північний потік-2”.

Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн м³ газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.