Столтенберґ висловився про аварію на “Північних потоках”

Причина аварії на “Північних потоках” зараз невідома.

НАТО підтримує розслідування інциденту, сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберґ на терміновому брифінгу 30 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо про четвертий витік газу на “Північних потоках”

“Я сьогодні говорив з канцлером Шольцом. Ми говорили й про саботаж “Північного потоку”. Це дуже серйозні речі й вибухи, які зруйнували частину трубопроводу”, сказав він.

Для розслідування НАТО має морські та авіаційні потенціали у Балтійському морі.

“Це посилає сигнал про нашу готовність захищати одне одного, нашу критичну інфраструктуру. Можемо збирати інформацію, яка допоможе нам для подальшого розслідування, а також для моніторингу критичної інфраструктури. Моніторимо інформацію, розвідані та вже вивчаємо все, що ми збирали останніми тижнями чи місяцями”, повідомив генсек.

Німеччина, Данія і Швеція 27 вересня підтвердили вибухи на газопроводі “Північний потік”. Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

На данському острові Борнхольм зафіксували два підводні поштовхи. Сейсмограф зафіксував їх у понеділок, 26 вересня. Згодом стало відомо про різке падіння тиску й витік газу на російських газопроводах “Північний потік-1” і “Північний потік-2”.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів “Північний потік-1” та “Північний потік-2” в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії.