У Великій Британії показали перші монети з портретом короля Карла III

Британський Королівський монетний двір показав перші дві монети із зображенням нового короля Карла III.

Монета 50 пенсів з портретом монарха надійде в обіг упродовж наступних кількох тижнів. А ще одна, пам’ятна, номіналом 5 фунтів, з понеділка буде доступна для колекціонерів. Про це повідомляє ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принц Гаррі й Меґан Маркл можуть знову “влитися” у королівську родину ЗМІ

Працюючи над монетою, скульптор Мартін Дженнінгс використовував фото, тому королю не довелося особисто позувати.

Зображення схвалив особисто монарх, який, як повідомляють, був особливо задоволеним його схожістю з оригіналом.

На монетах Карл III дивитиметься ліворуч. Згідно з багатовіковою традицією профілі нових монархів звернені у протилежний до попереднього монарха бік (Єлизавета II дивилася праворуч).

Водночас король постає на монетах без корони, як і попередні королі (Єлизавету II зобразили на грошах у короні).

Королівський монетний двір почне продавати колекціонерам перші монети із зображенням Карла III з початку наступного тижня, а 50 пенсів з новим королем надійдуть в обіг до кінця року. Їх кількість залежатиме від попиту банків і поштових відділень.

На реверсі пам’ятної п’ятифунтової монети зобразили два нові портрети королеви Єлизавети II, що демонструють її довгий шлях від молодої до досвідченої очільниці держави.

Нові монети будуть у користуванні разом зі старими, випущеними під час правління Єлизавети II. Зараз у Великій Британії таких 27 млрд.

Архієпископ Кентерберійський під час коронації покладе на голову Карла III корону Святого Едуарда, датовану 1661 роком.

Це культова золота корона з коштовностей лондонського Тауера, всипана 444 кольоровими дорогоцінним каміннями рубінами, гранатами, сапфірами й турмалінами, наповнена фіолетовим оксамитом і облямована хутром. Її надягає монарх лише в момент коронації частково тому, що вона важить 2,23 кг, повідомляє The Guardian.