Свято 30 вересня: сьогодні згадують Віру, Надію, Любов та їхню матір Софію

30 вересня щороку православні віряни шанують пам’ять мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.

Gazeta.ua пропонує дізнатися історію життя жінок та їхні здобутки у вірі.

Святі жили в Римі в часи царювання імператора Адріана (117-138 рр). Софія – благочестива вдова. Ростила трьох доньок – Віру, Надію та Любов. Такі імена вони отримали на честь трьох головних християнських чеснот. Софія була глибоко віруючою християнкою, тому виховала дочок у любові до Бога і вчила не прив’язуватися до земних благ.

Слух про приналежність родини до християнства дійшов до імператора Адріана, і він захотів на власні очі побачити жінок. Ті не приховували своєї віри і відкрито заявили про неї перед правителем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День янгола 30 вересня: сьогодні вітаємо власниць 4 важливих імен

Розгніваний імператор наказав їм змінити свої переконання і принести жертву язичницьким богам, але жінки відмовилися. Тоді Адріан піддав дівчат жорстоким тортурам, після яких вони загинули. Матір поховала дітей і в скорботі не відходила від їхніх могил. За три дні померла.

29 вересня православна церква вшановує пам’ять святої Євфимії Всехвальної. Вона жила в III століття в Халкідоні.

Згідно з житієм, Євфимія походила з християнської сім’ї. За часів гонінь на християн правитель міста повелів зібрати всіх жителів на свято на честь бога Марса. Місцева християнська громада в цей час робила своє богослужіння, за що її членів заарештували. Всіх християн доправили на суд до імператора, а молоду Євфимію правитель залишив в місті і спробував спокусити її.