Йому 11 років, а він уже пережив кому та 8 операцій – історія Артема з Харкова (Відео)

Артем

Повномасштабна війна росії проти України

За життя дитини боролися лікарі Харкова, Львова та навіть Британії

Маленькі, обережні, але такі впевнені перші кроки коридором лікарні робить Артем. Хлопчику 11 років, і нині він заново вчиться ходити після того, як більше місяця не підводився з ліжка.

Разом із мамою та лікарем Артем іде до реабілітаційного кабінету. Нині він проводить тут багато часу, щоб якнайшвидше повернутися до нормального життя.

“Одразу почали працювати на функціональністю руки, тому що в нього була перев’язана судина на руці, яке спровокувало обмеження кінцівки. А також ми відразу приступили до функціонального тренування. Це сідання вертикалізація і ходьба. Ми тренуємо ходьбу, збільшуємо час ходьби, витривалість, працюємо, щоб не було задишки”, – пояснив старший фізичний терапевт дитячої лікарні Львова Сергій Худа.

Медики спостерігають за Артемом та захоплюються його успіхами. Адже не так давно ніхто не був впевнений, що він виживе.

“Поступив у стані септичного шоку, на дихальній підтримці, з відкритою раною грудної та черевної станки. Рани були дуже інфіковані. Крім того, була ушкодження ліва променева артерія”, – зазначає хірург дитячої лікарні Львова Дмитро Грицак.

Артем грав у футбол, коли його двір у Харкові окупанти обстріляли касетними боєприпасами. Обстріл почався раптово, без сповіщень про тривогу. Заховатися хлопчик не встиг.

“Після вибухів почали сипатися касетні бомби, вибухати під ногами. Мій хлопчик злякався, побіг. І під ногами…. Я побачила вибух прямо біля нього. Дим… Частина руки немає кисті, вирвало, як основну артерію, кров була дуже. Підняла футболку, побачила ребра, легені”, – розповідає мама постраждалого Анна Соколова.

Три дні Артем був у комі, більше місяця перебував у реанімації, не міг рухатися та вставати з ліжка, пережив вісім операцій. За життя дитини боролися лікарі Харкова, Львова та навіть Британії.

“Вони проводилися разом з нашими британськими колегами. Полягали у відновлені цілісності грудної клітки, правої половини легені, а також і печінки внутрішньодомінальних структур”, – каже керівник центру хірургії дитячої лікарні Львова Андрій Дворакевич .

На Артема чекає ще кілька пластичних операцій та реабілітація, надто психологічна. Лікуватиметься він в Україні.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Після таких травм люди не виживають, а вона вижила: лікарі дістали уламок снаряда з голови Софійки – сюжет 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.