НАТО відреагувало на пошкодження “Північних потоків”: на навмисну атаку дадуть рішучу відповідь (Відео)

НАТО

У НАТО чекають на результати розслідування

Поблизу місць пошкодження “Північних потоків” бачили російські кораблі і субмарини. Про це твердять чиновники з безпекових органів ЄС. Про активність російських військових говорять і в розвідках країн регіону. В НАТО пильно стежать за розслідуванням і обіцяють відповідь, якщо акт диверсії таки підтвердиться.

У НАТО розцінюють інцидент як умисну атаку на критично важливу інфраструктуру одного з членів Альянсу, зараз чекають на результати розслідування, для того, щоб ухвалити рішення.  

“Уся наявна інформація свідчить про те, що це є результатом навмисних, безрозсудних та безвідповідальних актів саботажу. Ці витоки створюють ризики для судноплавства та завдають значної шкоди довкіллю. Ми підтримуємо розслідування, що здійснюються з метою встановлення причин інциденту. Будь-який навмисний напад на критично важливу інфраструктуру членів Альянсу зустріне об’єднану і рішучу відповідь”, – йдеться в заяві НАТО.

Хоча росія вже й заявила, що не причетна до пошкоджень “Північних потоків, однак розвідки Британії, США та країн регіону заявляють, що російські кораблі були у зоні витоку газогонів і минулого тижня фіксували навіть підводні човни.

За висновками аналітиків, саме росія зацікавлена у створенні такої диверсії, тому що іншим країнам це не вигідно. 

Як відомо, з трубопроводів досі відбувається витік газу. Варто зауважити, що цими газогонами газ не поставлявся у Європу: “Північний потік-2” так і не запустили в роботу, а по “Північному потоку-1” не постачається газ, тому що росія відмовляється його експортувати, порушуючи міжнаролдні договори, через що мали бути накладені санкції.  

Нагадаємо, 27 вересня стало відомо про одразу три витоки технічного газу сталися на трубопроводах “Північного потоку” поблизу Данії. Два з них – на газопроводі “Північний потік-1” і ще один – на “Північному потоці-2”. Влада країни обмежила рух кораблів в 5-мильній зоні витоку цих газогонів. Вимірювальні станції Швеції натомість повідомляють: витокам передували два підводні вибухи. 

Читайте також: Новий інцидент: берегова охорона Швеції виявила четвертий витік газу з “Північних потоків”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.