“Це російська помста”: усе, що відомо про вибухи на “Північних потоках”, і чого домагається кремль – сюжет (Відео)

Вибухи на "потоках"

Газ до Європи з росії зараз іде лише двома трубами

російська підводна диверсія. Дедалі більше європейських країн переконані: це кремль підірвав газові труби у Балтійському морі. Йдеться про два “Північних потоки”. І цей теракт вигідний саме росії. москва чимраз менше качає палива до ЄС, відповідно контракти не виконує. А це мільярдні штрафи. Тепер же намагатиметься все списати на непередбачувані обставини. До того ж, до рф, схоже, врешті дійшло: наступної зими Євроспілка й узагалі відмовиться від російського газу. Тому кремль вирішив діяти за принципом: “тож не дістанься ти нікому”. Але росія замислила й інші підступні плани. Які саме, дізнавався журналіст “5 каналу”.

Підводні водограї у Балтиці. Газові бульбашки піднімаються з дна моря. Відео опублікувала берегова охорона Швеції. Труби “Північних потоків” зрешечені. Щонайменше у трьох місцях. Що це було – аварія чи диверсія, розслідування лише розпочали. Але євросоюзівські чиновники вже заговорили: випадковістю ці інциденти не назвеш.

“Уся інформація свідчить про те, що ці витоки є результатом навмисних дій”, – повідомив верховний представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Качати газ “потоками” більше не вийде, припускають німецькі спецслужби. Але поки про це повідомляють ЗМІ, посилаються на власні джерела. Хутко полагодити труби не вийде. А солона вода натече у них й остаточно зіпсує. Але і зараз “Північні потоки” газ до Європи не качають. Першу трубу зупинили самі росіяни. Так шантажували ЄС. Друга труба після будівництва так і не запрацювала. Тому від цього інциденту Європа не постраждає. Та й загалом – ЄС поступово відмовляється від російського газу. І, схоже, у кремлі це нарешті усвідомили. Тому зупинка потоків для москви як ніколи вигідна.

“Якби навіть постачання “Північним потоком” збільшилося, але до кінця року росіяни виконати контракти не змогли б. А це багатомільярдні штрафи. А потім, цілком зрозуміло, позови до арбітражних судів. “газпром”, звісно, не зміг би заплатити ці суми. А це означало б конфіскацію його майна закордоном”, – зауважив кандидат технічних наук, фахівець енергетичної галузі Геннадій Рябцев.

Прем’єри Данії та Швеції заявили, що труби пошкодили умисно. У Польщі висунули свою версію подій. За пошкодженням труб стоїть сама росія. Офіційна Варшава каже – це російська помста. Чи то аварія, чи то підрив “північних потоків” не випадково збігся з іншою важливою подією. Польща та Данія відкрили новий газогін. Ним качатимуть паливо з Норвегії. Ця країна, до речі, стала постачальником номер один для ЄС, витіснивши московію.

“Поки що не знаємо всіх деталей того, що сталося, але чітко бачимо, що це саботаж. Це ще один крок росії до ескалації ситуації в Україні”, – наголосив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

В Офісі українського президента теж переконані – росія хоче дестабілізувати Європу напередодні морозів. Але тут росіяни вирішили вдатися до ще однієї авантюри.

“Пошкоджені три нитки газогону. Одна залишається справною. Це, можливо, теж елемент гри. Це спонукання до використання нитки “Північного потоку-2″. Це після того як росія, припустимо, припинить поставку через територію України”, – запевнив фахівець енергетичної галузі Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Газ до Європи з росії зараз іде лише двома трубами. Через Україну і через Туреччину. “Турецький потік” перекрити росія навряд чи наважиться. Аби не посваритися з офіційною Анкарою. Але не тільки через це. Бо блакитне паливо цією трубою качають і для вірних прислужників москви – Угорщини та Сербії. А от щодо української газотранспортної системи, то кремль уже застерігає: кран готовий закрити. І не важко припустити, коли саме це трапиться. Тільки-но в Україну прийдуть морози, газ перестануть качати.

“Якщо аналізувати, що робили росіяни, аби перекрити газогони, вони створювали “форсмажор”. Вони створили видимість “форсмажору”, коли наклали санкції на газогін “Ямал-Європа”, – додав Андріан Прокіп.

І росія вже почала діяти. Погрожує “Нафтогазу” санкціями. Все через те, що Україна подала новий позов до Міжнародного арбітражу проти росії. кремль качає дедалі менше газу нашими трубами. Україна вимагає компенсації.

“Заява “газпрому” з погрозами “Нафтогазу” санкціями через арбітраж є ще одним прикладом зневаги росіян до верховенства права. Відповідно до чинної угоди, “газпром” визнав право “Нафтогазу” звертатися до арбітражу у випадку виникнення суперечок”, – наголосив голова “Натогазу” Юрій Вітренко.

Без постачання російського газу Європа зможе пережити цю зиму. Щоправда, будуть значні фінансові втрати. Водночас ЄС готує росії удар у відповідь. Щонайменше 15 країн спілки вимагають від Єврокомісії встановити граничну цілу ціну на російський газ. І більше від цієї цифри ЄС не платитиме. Але і кремль підвищує ставки.

“Під водою проходять дуже важливі інтернет-дроти. Завжди і європейські партнери, і американські – у них було занепокоєння, що росія може уразити ці підводні інтернет-дроти. Враховуючи те, що половина планети, якщо не більше, залежить від них. Це може спричинити певний хаос”, – підсумувала співзасновниця проєкту “Ліга Антитрасту” Агія Загребельська.

Схоже, росія відкриває новий енергетичний фронт. І якщо раніше вона намагалася вплинути на газову ціни у Європі, то тепер взялася за труби і родовища. Вибухи на “північних потоках” сталися одразу після ще одного серйозного інциденту. Норвегія повідомила, що зафіксувала біля своїх нафтових і газових платформ нерозпізнані безпілотники. Офіційне Осло закликало бути особливо пильними. Але чи були ці дрони російськими – норвежці поки що не поточнили.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Новий інцидент: берегова охорона Швеції виявила четвертий витік газу з “Північних потоків”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.