Тризуб, який викарбували в Карпатах за 18 років до незалежності

Камені з написами майже 400-річної давнини відшукав дигер-мандрівник Андрій Риштун, 38 років. Вони розташовані на горі Зелемінь неподалік міста Сколе на Львівщині.

 Уперше про ці камені почув 2004-го, розповідає. Тоді на них випадково натрапив мій родич із Дрогобича Володимир Суський. Мені кортіло побачити це. Але дістався на гору лише два роки тому.

Укриті мохом камені розкидані в лісі. Риштун виявив і сфотографував понад десяток. На одному з них написано: EIZNECK 1639. Поряд, на тому ж камені: Los Seiamed Doctor 1794. На іншому, метрів за 5, викарбувано: Dłużniewski 1803. Польські прізвища можна прочитати ще на кількох каменях. Також є вибитий тризуб і рік 1973.

 До незалежності ще було 18 років, тоді за такий напис могли й посадити, каже Андрій. В основі Зелеміні здебільшого пісковик. Лишити “автограф” на такій породі неважко, достатньо ножа або зубила. Важко сказати, скільки написів на горі загалом. Частина каменів вкрита мохом, деякі могли опуститись під землю. Цей маршрут популярний серед туристів. Камені свідчать, що мандрівники ходили тут іще 400 років тому. Недавно місцева влада встановила інформаційну табличку.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”