Димар чистять щосезону

Під час роботи твердопаливного котла топка й димохід завжди покриваються шаром сажі та смоли. Вони зменшують пропускну здатність димаря, перешкоджають вільному виходу диму, спричиняють перевитрату палива, можуть призвести до отруєння чадним газом. Сажа в димарі може загорітися та спричинити пожежу.

Причини накопичення сажі та смоли в димарі:

1) Неправильна конструкція печі: занадто велика топка, малий діаметр або низька висота димаря.

Для виправлення недоліків необхідне втручання спеціаліста, заміна вузлів конструкції.

2) Встановлення твердопаливного котла потужністю вищою, ніж потрібно.

Потужність котла не рекомендується знижувати менше як на 50%. Якщо вже встановлений котел із запасом в півтора разу й більше доцільно встановити термоакумулятор. Тоді топити можна рідше й режим згорання дров можна проводити в оптимальному режимі.

3) Тліючий режим горіння топки, навіть у справній печі чи котлі.

Усі прагнуть, щоб паливо в котлі горіло довше, дрова доводилося підкидати рідше. Прикриваємо піддувало, регулятор тяги на димохід. Недостатня кількість повітря в топці призводить до неповного згорання дров. Незгорівша в топці смола випаровується і конденсується на стінках димаря.

Потрібно підтримувати оптимальний середній режим, топити не слабо й не сильно. Щоб температура диму не падала нижче +120°C, при цьому спочатку збалансуйте горіння регулятором тяги на димохід бажано тримати його максимально відчиненим і лише потім за необхідності відчиняйте піддувало.

4) Дрова невідповідної якості.

Спроба топити сирими дровами чи смолянистими деревами, наприклад, сосною, призводить до конденсації смоли на стінках димаря.

Потрібно топити сухими дровами. Якщо використовувати соснові, то топити не в тліючому режимі, а в режимі активного горіння, регулярно чистити сажу.

Димохід потребує регулярного догляду та профілактичного очищення наприкінці кожного сезону. Товстий шар сажі є сильним теплоізолятором, який зменшує теплообмін, кожен міліметр сажі в топці збільшує витрати палива на 10%.

Найефективніша економія в опаленні це утеплення будинку і вчасне очищення від сажі.

У сезон знайти спеціаліста-­сажотруса майже неможливо тривалі черги, а традиційні методи такі, як спалювання картопляного лушпиння, не вирішують проблему.

Науковий прогрес створив великий вибір хімічних засобів для очищення від сажі: вони різні за складом, виглядом, ціною та принципом дії.

Якщо тяга відсутня, хімічні засоби використовувати заборонено. Потрібно провести механічне очищення, потім хімічні засоби для профілактики. Тяга не зникає одразу, в більшості випадків достатньо прогріти канал малим полум’ям протягом години.

З 2014 року ТМ “Panacea Universal” із міста Черкаси полегшує побут людей. Зараз кожен із легкістю може очистити топку й димохід від сажі та смол за допомогою “Професійного сажо­труса”.

Засіб є сучасним продуктом. Препарат “Професійний сажо­трус” не смердить, не димить, не викликає корозії, має сертифікат якості та висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи №12.2181/10890.

Продукт “Професійний сажо­трус” наливають на горючий матеріал і кидають зверху на вогонь. У процесі горіння засіб випаровується, пари осідають на сажі. Засіб не розрихлює сажу, як інші засоби, а діє за принципом низькотемпературного окислення сажі (без вогню схоже на випаровування), за допомогою каталізатора сажа в димоході перетворюється на білий дим при звичайному полум’ї в топці. Головною відмінністю від інших засобів є те, що вручну трусити сажу непотрібно, а це значно економить час і зусилля. Одного флакона вистачає на весь опалювальний сезон. На коробці є повна інструкція. Вартість 1 шт. 150 грн, 6 шт. по 125 грн/шт. Розрахунок при отриманні на пошті.

Замовити можна в робочий час: Пн.-Пт. з 9:00 до 17:00 за тел. 0(98) 259 50 50, 0(93) 259 50 50.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”