Звільнені з російського полону: з’явилася нові деталі обміну та стану азовців – включення (Відео)

Дмитро Лубінець

Повномасштабна війна росії проти України

У полоні до них систематично застосовували тортури, не надавали належної медичної допомоги та засобів гігієни

Завдання України повернути всіх українських військовополонених, яких досі утримують у росії. Про це на брифінгу повідомив Дмитро Лубінець – уповноважений з прав людини. За його словами, про наступні обміни нині домовляються. Він розповів також деталі останнього обміну, коли з полону звільнили 215 наших захисників, зокрема, й азовців. На брифінгу побувала кореспондентка “5 каналу” Лідія Середюк.

Так, наразі триває реабілітація тих бійців, яких вдалося повернути під час останнього обміну. Після утримування у російському полоні всі були фізично виснаженими і нині потребують лікування у медзакладі. У полоні до них систематично застосовували тортури, не надавали належної медичної допомоги, засобів гігієни. Їжа і вода – в обмеженій кількості. Через це оборонці втратили чимало ваги тіла. У визволених із полону українців візьмуть свідчення для слідства і зафіксують сліди від тортур, і побоїв, яких ті зазнали у російських катівнях. За словами Дмитра Лубінця, моніторингова місія, яку створив Генсек ООН, так і не побувала в Оленівці, де росіяни вчинили теракт, і де утримують значну кількість українських бійців. Те, що міжнародні організації не мають доступу до українських військовополонених, ще більше розв’язує руки російським окупантам, розповів омбудсмен.

“Під час того, як наші полонені перебували в умовах тримання, вони жодного разу не бачили і не спілкувались з представниками комітету Червоного Хреста. рф дозволяє собі порушувати Женевські конвенції – тортури, жахливі умови тримання саме через те, що мають розуміння, що ніхто це не може перевірити. Стосовно недостатньо їжі – всі втратили вагу. Під час виходу один хлопець азовець сказав, що він втратив більше, ніж 70 кілограмів”, – повідомив уповноважений ВР України з прав людини Дмитро Лубінець.

Подробиці дивіться у відео “5 каналу”

Читайте також: Захисник Маріуполя Михайло Діанов вперше зустрівся з сім’єю після російського полону – з’явилося зворушливе відео

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.