Які санкції накладуть на окуповані території України: у ЄС дали відповідь

Євросоюз застосує проти всіх тимчасово непідконтрольних Україні територій санкції, які зараз діють стосовно окупованого Криму.

Вони забороняють ввезення ЄС продукції та передбачають блокування інфраструктурних та фінансових інвестицій. Про це сказав голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель під час брифінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анексія окупованих територій: Держдума РФ збирається на позачергове засідання

“Ми розширюємо географічне охоплення обмежень щодо Криму, які були прийняті на початку цього року, на Донецьку та Луганську області. Вони охоплять усі райони України, непідконтрольні уряду, включаючи Херсонську та Запорізьку області, які не належать до Донбасу і які не були частиною минулих рішень”, повідомив він.

З ЄС на окуповані території заборонено ввезення певних товарів чи технологій для місцевих компаній або для використання у телекомунікаційному, транспортному та енергетичному секторах та для розвідки, видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів.

На окупованих територіях України оголосили результати псевдореферендумів. Їх оприлюднили керівники окупаційних адміністрацій.

Так, за включення так званої ЛНР до складу РФ нібито проголосували 98,42% жителів, окупованої частини Запорізької області 93,11%, окупованої частини Херсонської області 87,05%, так званої ДНР 99,23% жителів.

Президент Володимир Зеленський назвав фарсом псевдореферендуми. Він заявив, що будь-які злочинні дії Росії нічого не змінять для України.

Фейкові “референдуми” відбувалися під контролем російських військових, які супроводжували членів “виборчих комісій” під час псевдоголосування як у приватних помешканнях, так і на дільницях.

Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора Росію. Потрібні, зокрема, нові жорсткі санкції проти Росії, та суттєво збільшити військову підтримку України.