Росія могла підірвати “Північні потоки” підводним дроном – The Times

Диверсійна атака на газопроводи “Північний потік- 1” та “Північний потік-2”, ймовірно, була заздалегідь спланованою.

Для цього могли використати вибуховий пристрій, який скинули в море за кілька тижнів до його підриву. Про це повідомляє The Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські газопроводи стануть непридатними ЗМІ

Видання зазначає, що бетонні та сталеві трубопроводи були розірвані очевидними підводними вибухами такої сили, як незначний землетрус.

За словами джерела в британській обороні, найімовірнішим сценарієм було те, що Росія таємно доставила автономний підводний апарат із вантажем в окремі місця на трубопроводах, побудованих для транспортування російського газу до Європи.

Підводний апарат міг бути запущений з невеликого судна, такого як рибальський човен, кілька місяців тому, а потім вибухові пристрої були скинуті поруч із трубопроводом. Так, пристрої можна було б запустити за допомогою джерела шуму певної частоти, який скинули у воду в потрібний момент.

Бйорн Лунд, член шведської сейсморозвідувальної мережі зазначив, що могло знадобитися більше 100 кг динаміту або тротилу, щоб викликати такі сильні вибухи.

26 вересня стало відомо про падіння тиску на одній із ниток газопроводу “Північний потік-2”. З’ясували, що розгерметизація сталася у водах Данії. Агентство Reuters писало, що трубопровід був заповнений 300 млн м³ газу, перш ніж Німеччина відмовилася від його використання.

За даними ЗМІ, Сполучені Штати Америки кілька тижнів тому попередили уряд Німеччини про можливі атаки на газопроводи в Балтійському морі. Відповідною інформацією з офіційним Берліном поділилися джерела ЦРУ. Представник уряду ФРН відмовився коментувати цю інформацію.