Першими заїхали буряти і “днрівці”: жителі Високопілля розповіли, як пережили російську окупацію – сюжет (Відео)

Визволення Високопілля

Повномасштабна війна росії проти України

У селищі досі немає світла, газу та будь-яких умов для цивілізованого життя

Приходить до тями після жахів окупації. Селище Високопілля на півночі Херсонської області українські війська визволили від російських загарбників на початку вересня. Непрохані гості тут коїли свої звичні справи: грабували будинки місцевих мешканців, магазини, аптеки, органи місцевої влади, зруйнували безліч об’єктів соціальної та критичної інфраструктури, на вулицях досі багато розбитих та спалених автомобілів, які вони вкрали у місцевих жителів. У селищі досі немає світла, газу та будь-яких умов для цивілізованого життя. Але люди поступово повертаються до рідного Високопілля. 

“Я приїхав, а вони вже тут хазяйнували. То вони мені сказали, що до 16:00 ви можете тут бути, а потім куди хочете, туди і дівайтесь”, – пригадує місцевий житель.

Підрозділи російських військових та “днрівців” зайшли до Високопілля 13 березня. Того ж дня вдерлися до Володимира, чоловіка саме не було вдома. Одразу заселились у два його будинки і намагалися викрасти авто з гаражу. Але машина була не на ходу, тому тимчасово облишили цю ідею. Забрали її вже за два місяці та кинули десь на околиці розбитою. Хтось із місцевих зрадників допоміг чужинцям полагодити автомобіль.

“Першими до нас заїхали – це буряти і “днрівці”. А тут поселилися “днрівці”, у мене жили. Бурятів тут не було. Так вони, я так зрозумів, один з одним не цей. У мене в тій хаті була література дитяча, в мене і дочка, і син, вистачало літератури, то оце цей бурят у цих же “днрівців” за пачку сигарет книжку міняли. Але ж там все українською було, то вони там якісь анекдоти знайшли російською. І це вони пачку сигарет поміняли на анекдоти”, – розповідає житель Високопілля Володимир.

Сергій уже втретє навідується до свого будинку після звільнення Високопілля. Ворожі обстріли знищили скло у вікнах, пошкодили покрівлю. Але потихеньку приводить до ладу господарство. Проте тут досі немає ні газу, ні світла. Тож і надалі змушений жити не вдома.

“Вікна розбиті в хаті, пластикові розбиті повністю. Оце побачив. Трошки шифер на хаті. Оце побачив. Вже позабивав їх . Було б чим топити, може б і зимував, але дрова, вугілля, світла, газу немає. От і все. А зараз у Зеленодольську. Тут недалеко – 10-12 кілометрів. Так що, а пока прибираємо, порядки наводимо. Все буде добре, хлопці. Повірте мені. Все буде Україна!” – наголосив житель Високопілля Сергій.

Поміж зруйнованих та пошкоджених будинків де-не-де можна побачити спалені рештки ворожої бронетехніки, зокрема БМП. Їх часто ставили впритул до будинків мирних жителів, яких використовували як живий щит. Ніна Василівна всю окупацію була вдома. До жінки чужинці заходили один раз – лише мовчки подивилися, хто є в будинку.

“Трошки легше. На душі легше стало, бо нас тільки 3 сім’ї тут було на вулиці і все. Оце нам і легше стало, що вже люди ходять по вулиці. А так ми ходили – стріляло, летіло, бомбило. А ми ходили собі. Спокійно ходили. Не боялися нічого. Летіло і звідти, і туди, в сторону ГРЕСа. І сюда летіло. Ось так – перестріляло і далі пішли”, – зауважила жителька Високопілля Ніна.

У селищі після варварської окупації немає жодного магазину, який би працював. Усе розграбували чужинці. Розбиті й будівлі органів місцевої влади, відділення банків, більш як пів року немає світла, газу. Лишень почали відновлювати мобільний зв’язок, з ним теж були перебої. Тож люди радіють будь-якій гуманітарній допомозі. Із жахом згадують пережите.

“Тяжко жилося. Ми не мали права вийти на вулицю. Ми мали сидіти десь, щоб нас не було видно. А так в принципі стріляли дуже, ми боялися, ми сиділи в підвалах. Дякувати Богу за все, що ми залишилися живі. Що він нас залишив. Наші дома, вони понівечені, але вони є у нас. У нас є, але нас ніхто не чекає там десь, розумієте? Ви згодні зі мною, що нас ніхто не чекає, ми нікому не потрібні. Ми потрібні своєму дому, своїй худобі, собачкам, котикам. Потрібні їм і нашим дітям»”, – підсумувала жителька Високопілля Раїса.

Нині багатостраждальне Високопілля оговтується після майже піврічного перебування в російській окупації. До війни тут жили близько 6 тисяч людей, а залишилося трохи менш як пів сотні. Але люди потихеньку починають повертатися додому, долаючи наслідки вторгнення.

Олександр Фефілатьєв, Максим Мурашов, Херсонщина, “5 канал”

Читайте також: ЗСУ визволили ще два селища на сході – над Новоселівкою та Ківшарівкою знову підняли прапор України (фото, відео) 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.