“Росія хоче проковтнути частину України” – Зеленський розкритикував світових лідерів

В умовах, коли Росія готується до чергової анексії окупованих територій України, бракує превентивної реакції світу.

Світова спільнота мала б санкційним ударом показати росіянам, що їм не вдасться “проковтнути” частину України. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спілкування зі студентами та викладачами Гарвардського університету.

“Цими днями Росія сподівається оголосити про нову анексію територій України. Це давно готувалося, ми бачимо псевдореферендуми на тих територіях, які Росія хоче проковтнути”, – зазначив Зеленський.

За його словами, коли лідерство проявляється “потім в реагуванні, в адаптації до негативних наслідків”, то це призводить до втрати часу. Відтак можливості й шлях до миру стає довшим, вважає президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідь США на “референдуми”: Україна отримає більше зброї

“Вільний світ точно сильніший, ніж будь-які агресори й терористи, вільний світ точно переможе в цьому протистоянні з РФ, ми зможемо відновити мир. Але відповідь на питання, коли це станеться, залежить від відповіді на питання, як часто ми будемо діяти першими”, наголосив Зеленський.

Також підкреслив, що мобілізацію у РФ не випадково оголосили саме напередодні нової анексії.

“Мета очевидна: окупант хоче забрати в армію мешканців окупованих територій. Або тебе уб’ють, або ти вбивай. До такого вибору Росія хоче змусити сотні тисяч українців. І немає превентивного санкційного удару по РФ, який показав би Росії, що їй не вдасться проковтнути жодну частину України”, заявив Зеленський.

На окупованих територіях України оголосили результати псевдореферендумів. Їх оприлюднили очільники окупаційних адміністрацій.

Так, за включення так званої ЛНР до складу РФ нібито проголосували 98,42% жителів, окупованої частини Запорізької області 93,11%, окупованої частини Херсонської області 87,05%, так званої ДНР 99,23% жителів.

Володимир Зеленський назвав фарсом псевдореферендуми. Він заявив, що будь які злочинні дії Росії нічого не змінять для України.

Фейкові “референдуми” відбувалися під контролем російських військових, які супроводжували членів “виборчих комісій” під час псевдоголосування як у приватних помешканнях, так і на дільницях.

Україна закликає ЄС, НАТО та Групу семи негайно суттєво підвищити тиск на державу-агресора Росію. Потрібні, зокрема, нові жорсткі санкції проти Росії, та суттєво збільшити військову підтримку України.