Майже 20 років був оборонцем рубежів України: як сім’я полеглого прикордонника переживає втрату (Відео)

Діти героїв

“Діти Героїв”

Благодійний фонд “Діти героїв” надає юридичну, матеріальну та психологічну допомогу родині

Допомогти дітям, які втратили батьків або одного з них унаслідок повномасштабної війни в Україні. Таку місію реалізує благодійний фонд “Діти героїв”. Там допомагають не лише пережити втрату найрідніших, а й надають сім’ям полеглих захисників та цивільних громадян фінансову і гуманітарну допомогу. Зокрема, у навчанні до повноліття дітей. П’ятий канал продовжує цикл історій про дітей, які у війні втратили найдорожчих. Герої сьогоднішнього матеріалу – сім’я полеглого прикордонника Олександра. До повномасштабного вторгнення родина мешкала неподалік рубежів із росією. З початком бойових дій вони змушені були залишити дім, згодом – евакуювалися на Київщину. У червні цього року у великій війні сім’я втратила батька і чоловіка. Нині родина під опікою фонду “Діти Героїв”. Історію сім’ї полеглого захисника України слухала журналістка “5 каналу” Олена Рибінська.

“Ми з дітьми були як за кам’яною стіною – усі питання фінансові чи покупки чи відпочинку вирішувалися всі разом”, – згадує дружина загиблого прикордонника Неля.

Неля – дружина прикордонника Олександра. З чоловіком прожила 16 років. За цей час у пари народилося двоє дітей – Ігор та Анастасія. Олександр протягом майже двох десятиліть був оборонцем рубежів та кінологом. Собак обожнював та зі своїми підопічними не раз посідав призові місця.

“У нас була вівчарка Цила яка прожила 10 років, це була собака, жартували побратими, чи ти не ревнуєш що то перша жінка? А я казала, що то третя дитина”, – розповідає Неля.

Повномасштабне вторгнення московитів 24 лютого сім’я відчула однією з перших, бо жили поруч із кордоном. Військовослужбовець зібрав речі та пішов на фронт, родина – вимушено виїхала з дому. Побачилися наступного разу аж у червні, коли Олександр мав кілька днів відпустки.

“Ці три дні напевно щось відчувалося, я 3-4 місяці його не бачила. скучила я не могла від нього відійти. мені потрібно відчувати його за руку хоч тримати. в п’ятницю коли він мав їхати ввечері цілий день я проплакала. я не могла пояснити чому. 3-го він поїхав а 5-го зателефонував побратим Саші не хвилюйся він в лікарні з пораненням але загрози життю немає”, – згадує Неля.

Та родина не встигла відвідати Олександра в лікарні. 5 червня його не стало.

“У Саші були розмови з знайомим друзями родичами. Деяким він говорив – у разі чого, не бросайте моїх, у разі чого – допомагайте”, – каже Неля.

“У мене навіть на заставці на телефон мій батько і мій дядько, який загинув в 2014 році. зліва тато і справа дядько мені скинув брат і я плакав, страшно плакав. троюрідний брат, тримаємо зв’язок. теж узнав коли загинув мій батько, піддержував, як ніколи інший розуміє”, – згадує син загиблого військовослужбовця Ігор.

“Якщо з іншими говориш то вони не розуміють, бо не пережили”, – каже донька загиблого Анастася.

Неля з дітьми перебралася на Київщину, відтоді вирішує бюрократичні питання та облаштовує життя. Такий шлях доводиться долати багатьом, у кого не стало близьких. Тож аби підтримати родини, дітей та опікунів, благодійний фонд “Діти героїв” надає юридичну, матеріальну та психологічну допомогу. Неля вже відвідала кілька сеансів психолога фонду. Фахівці готові підтримувати дітей до їхнього повноліття.

“Для кожної дитини важливо щоб поруч була стабільна доросла людина допомогти пережити горе і людина яка розуміє що відбувається з дитиною тут і підлітковий вік, діти не люблять говорити розкриватися говорити про переживання. І дуже добре що мама звернулася, важливо, бо ми можемо часто підказати мамі як знайти підхід ключ до дитини”, – каже психологиня благодійного фонду “Діти героїв” Марта Білик.

Під опікою Фонду “Діти героїв” уже майже тисяча дітей. Допомагають не лише з нагальними потребами – гуманітарна допомога, пошук тимчасово житла чи необхідних речей, а й стратегічно – кожну дитину підтримуватимуть до повноліття, після – супровід в організації навчання, допомога зі стажуванням та роботою. Дітям Нелі та Олександра фонд допоміг із канцелярією та навіть взуттям. Дітям знайшли позашкільні гуртки. Охочі можуть допомогти як окремій родині, так і фонду загалом. Всі необхідні реквізити рахунків у гривнях, доларах, євро, а також ПейПал є на сайті та соцмережах фонду “Діти Героїв”

“У нас була така розмова із дітьми, якщо тато не був би прикордонником? На що син відповів – мам, тато в любому випадку пішов би захищати країну!” – каже Неля.

“Не робити невірних кроків не думати про погане, думати про хороше не здаватися не здаватися!” – наголоушє син військовослужбовиця Ігор.

“Він завжди поруч з нами!” – наголошує донька загиблого Анастасія.

Олена Рибінська, Ігор Костюк, “5 канал”

Якщо бажаєте підтримати благодійний фонд “Діти Героїв”, переходьте за посиланням. 

Читайте також: В останні хвилини рятував життя побратима: як фонд “Діти героїв” допомагає родині пережити втрату – сюжет

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.