Страховий стаж збільшуватимуть щороку

З 1 січня 2023 року зміняться вимоги виходу на пенсію. Зокрема на рік збільшать страховий стаж. Нововведення передбачені пенсійною реформою.

Щоб вийти на пенсію у 60 років, необхідно мати щонайменше 30 років стажу, у 63 роки від 20 до 30 років стажу, у 65 років від 15 до 20 років.

 Наявність страхового стажу визначатимуть за датою досягнення особою відповідного пенсійного віку, каже юрист Юрій Петрів, 43 роки. Якщо людина хоче вийти на пенсію в 60, але бракує стажу, то може пропрацювати ще кілька років, до 65. Тоді оформить виплати при мінімальному страховому стажі 15 років. Громадяни, які не досягли пенсійного віку й не набули необхідного стажу, не мають право на виплати. Натомість отримають тимчасову державну соціальну допомогу.

Стаж зростатиме щороку до 2028-го включно.

 Страховий стаж можна докупити, додає Петрів. Вартість вираховують шляхом добутку мінімального єдиного страхового внеску, коефіцієнта вартості компенсації при одноразовій сплаті та кількості місяців страхового стажу, що бракують для виходу на пенсію за віком. Зараз додатковий рік стажу коштує 34,3 тисячі гривень, два роки 61,7 тисячі, три роки 82,3 тисячі гривень, чотири роки 96 тисяч, п’ять років 102,9 тисячі гривень.