Ураган розвалив десятки будинків

18 вересня в Україні вирувала негода. Найбільше постраждали дев’ять областей Сумська, Хмельницька, Київська, Полтавська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська, Вінницька й Кіровоградська. Буревій руйнував будівлі, валив дерева, затопило вулиці. Майже 900 населених пунктів залишилися без електропостачання.

У місті Буринь Конотопського району Сумської області вітер зірвав дахи з 20 будинків. Стіною привалило людину. Вона загинула. Ще вісім осіб поранені.

 Двох людей з травмами середньої тяжкості поклали в місцеву лікарню, одна жінка з переломом руки в Сумах, контужене двомісячне немовля непритомним доставили до Конотопської райлікарні, каже голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький, 40 років. Ще чотирьом людям із легкими травмами надали медичну допомогу на місці. Майже 10 тисяч жителів сидять без світла та зв’язку. Триває евакуація.

На Хмельниччині ураган повалив дерева й обірвав лінії електропередач.

 Найбільше дісталося Хмельницькому та Кам’янець-Подільському районам, говорить заступник мера Хмельницького 37-річний Василь Новачок. Дерева летіли на проїжджу час­тину, тротуари, обривали електролінії, а подекуди падали на автомобілі та будинки.

Пів сотні дерев вирвало й на Черкащині. Постраждав житель обласного центру.

30-річного чоловіка привалило гіллям, коли гуляв із собакою, каже речниця Центру екстреної медичної допомоги області Ірина Назарок. Медики доправили його до третьої лікарні. Попередньо в нього була закрита черепно-мозкова травма.

Потужна злива накрила Івано-Франківщину. Затопило житлові сектори. Карпати засипало снігом. У горах перемети сягають 40 см. Температура повітря опустилася до -3°C.

Холодна погода в Україні протримається до кінця вересня. Тепло може повернутися в жовтні.

 Бабине літо прийде, найімовірніше, в період від 1 до 10 жовтня, каже народний синоптик Станіслав Щедрін. У вересні на нього можна не чекати. До кінця цього місяця погода буде така, як зараз.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”