Оперний театр побудували на місці річки

Львівський театр опери і балету відкрили 21 вересня 1940-го. До цього називався Великий міський театр

Архітектор Зигмунт Ґорголевський будівництво театру розпочав у червні 1897-го. Особисто керував будівництвом та контролював виконання всіх робіт, пов’язаних з обстановкою та художнім оздобленням. Русло річки Пелтва опечатали та замурували, а на інноваційному залізобетонному фундаменті будували цегляні та кам’яні стіни. Для прикраси будівлі театру запрошені найвідоміші живописці та скульптори тогочасного Львова. Техніку театру виготовляв автомобільний та машинний завод у Саноку.

Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900-го прем’єрою лірико-драматичної опери “Янек” Владислава Желенського про життя карпатських верховинців. Театр іменувався Великий міський театр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінний трамвай обслуговували позмінно 75 тварин

Після приєднання західноукраїнських земель до УРСР у Львові вперше було створено Державний український театр опери та балету. Був свій оркестр, хор, балетна трупа, з різних міст прибули фахівці: режисери, балетмейстери, художники. Війна перервала творчу працю. 1941-го Український львівський театр відкрив театральний сезон. Іспанська газета писала, що театр у Львові є найкращим в Європі у той час.

Наприкінці 1970-х років театр закрили на реставрацію. В ньому зміцнено фундаменти, переплановано підвальні приміщення. 2000-го театр святкував 100-річний ювілей, його перейменували на театр Соломії Крушельницької та надали статусу Національного.

Радянські війська зайняли Львів 27 липня 1944-го. Місто зробили адміністративним центром Львівської області УРСР. Після бою та повного розгрому німецьких частин під Бродами 19 липня, радянські війська перейшли у наступ на Львів.

Спроба радянського командування зайняти місто танковими арміями закінчилася невдачею. Лише 27 липня за підтримки польських повстанців, радянські війська захопили Львів та Перемишль.