Втомлені та налякані: дітей з особливими потрабами евакуювали з Миколаєва на Львівщину – сюжет (Відео)

дитячі малюнки

Разом із дітьми переїхали і їхні вихователі, що має допомогти вихованцям адаптуватися швидше

Понад тисячу вихованців спецзакладів евакуювали на Львівщину за час повномасштабного вторгнення. Це діти зі східних та південних областЕй України. Частина з них сироти. На Львівщині вони мешкають у дитячих будинках, інтернатах та реабілітаційних центрах. Деякі групи евакуювали за кордон. Як на західній Україні живуть особливі переселенці – знає журналістка “5 каналу” Марта Шикула. 

Втомлені та налякані, ці дітлахи приїхали на Львівщину, коли їхні міста безперестанку бомбардувала російська армія.

До цього реабілітаційного центру, поблизу Львова, одночасно евакуювали вихованців із чотирьох спецзакладів Миколаївщини. Це діти з особливими потребами, які виховуються без рідних.

“Ми не розраховували на таку кількість осіб . В нас було вільно 30 ліжок, тобто покласти зразу 76 дітей але ми зорієнтувалася, з класів зробили спальні в 1 день”, – розповідає заступниця директора навчально-реабілітаційного центру Ірина Лукачук.

Ярослав приїхав зі спецшколи Вознесенського району Миколаївщини, який часто обстрілюють рашисти.

На малюнку 9-річного Ярослава – українські воїни, які захищають рідне місто хлопчика – Миколаїв. Він не пам’ятає, коли та чому приїхав на Львівщину. Лише пригадує, як із друзями з інтернату ховалися ночами у підвалах, через повітряну тривогу. На новому місці хлопчику подобається, але він мріє повернутися додому.

“Були на лотках, плавали, ми їздили, там ми були в Карпатах 2 рази, на Говерлу піднімались, на Хом’як”, – розповідає переселенець із Миколаївської області Ярослав.

Мріють повернутися додому і вихованці Мішково-Погорілівської санаторної школи. Навіть попри те, що останній спогад із рідного міста – гучні вибухи і слова виховательки – почалася війна.

“Я розбудила своїх подружок які живуть зі мною в 1 кімнаті, то вони дуже сильно злякалися, бо почала щось бухати і літали вертольоти і ми з ними сіли на 1 ліжко і сиділи разом обійнявшись”, – каже переселенка з Миколаївщини Олександра.

Потім на дітей чекали тривалі переїзди. Олександра на Львівщину потрапила з двома сестрами. Із собою взяла мінімум речей і улюблену іграшку, як спогад про життя до війни.

“Коли ми були вдома, мені подарувала це тітка і ось цей ведмедик, він залишився, як пам’ять, зараз коли почалася війна, то мені не вистачає тітки, дядька. Коли обіймає цього ведмедика, просто беру його в руки. Є пам’ять про те, що тітка завжди біля мене”, – розповіла переселенка з Миколаївської області Олександра.

Разом із дітьми переїхали і їхні вихователі. Психологи кажуть, це допомогло особливим переселенцям пройти адаптацію швидше.

“Деякі трішечки плакали, сумували. Це було дійсно страшно. Вони чули вибухи. Пережили вони,хто як, але зараз по трошечки вже забувається але це неможливо забути але нема цих вибухів і вони от бачите спокійно працюють, займаються”, – пояснює вихователька санаторної школи-інтернату Олена Трибухіна.

Нині дітлахи повернулися до навчання. Дистанційно слухають учителів із шкіл Миколаївщини.

Окрім уроків, особливі переселенці постійно відвідують психолога, адже через війну всі почуваються вкрай пригнічено. За пів року їхній психоемоційний стан покращився, кажуть у реабілітаційному центрі. Діти стали спокійнішими, а в очах менше переляку.

“Для дітей з інтелектуальними порушеннями наявність тих педагогів, із якими вони проїхали це є індикатор того, що все добре. Фактично вони трохи забули про те, звідки вони приїхали, як їм важко їхалося”, – розповідає заступниця директора навчально-реабілітаційного центру Ірина Лукачук.

На Львівщину від початку повномасштабного вторгнення евакуювали понад тисячу дітей з особливими потребами зі східних та південних областей України.

До цього часу більше половини особливих переселенців уже повернулися у свої рідні міста. Хвилюючого моменту чекають усі, бо кажуть, удома – найкраще.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Коні-переселенці: на Рівненщині може з’явитися центр іпотерапії для військових та ВПО – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.