Генпрокурор сказав, чи можуть Путіна судити за геноцид українців

На сьогодні в Офісі генпрокурора зафіксували 34 тис. воєнних злочинів Росії проти мирного населення України.

Притягнути до відповідальності російського диктатора Володимира Путіна за геноцид українців буде складно. Адже жодного чинного лідера держави ніколи не переслідували за аналогічним обвинуваченням. Про це сказав генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв’ю CBS News.

Він зазначив, що повномасштабне вторгнення є першопричиною воєнних злочинів Російської Федерації в Україні, які підпадають під визначення геноциду. Костін вважає, що Путін санкціонував або знав про все, що робили окупанти під його командування. Але довести цю систему командування до найвищого рівня буде складно.

“Злочин агресії є матір’ю всіх цих воєнних злочинів, геноциду, тому що без агресії не буде інших воєнних злочинів. І тому за злочин агресії найвище політичне й військове керівництво Росії має бути притягнуте до відповідальності й покаране”, наголосив Костін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розруха, занепад, біль Зеленський показав нові фото звільненого Куп’янська

Він також додав, що в Офісі генпрокурора вже розслідують справу про геноцид.

“Воєнні злочини, скоєні на Харківщині, зокрема в Ізюмі, є нашим пріоритетом. Проте маємо багато справ, які ще розслідують, які почалися в Бучі, Ірпені. І всі обстріли й руйнування цивільних об’єктів в Україні також фіксують, а потім і розслідують. Ми зараз бачимо жахливу кількість потенційних воєнних злочинів, скоєних російським агресором”, зазначив генпрокурор.

Наголосив, що скоєння воєнних злочинів є системним у російській армії.

“І коли приходить російська армія, вони перетворюють це місце на нову Бучу”, сказав Костін.

Країна-агресорка Російська Федерація вкотре заперечила звинувачення у злочинах окупантів проти мирного населення Харківщині.

Прессекретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков відреагував на звинувачення у воєнних злочинах, скоєних російськими окупантами в Харківській області. Про це пишуть російські пропагандистські ЗМІ.

За словами Пєскова, у захопленому росіянами Ізюмі Харківської області “розвивався сценарій, як у Бучі”.