Російські військові ґвалтували дітей: генпрокурор розповів про справи

Правоохоронці встановили п’ять жертв сексуального насильства проти дітей віком від 4 до 16 років з боку російських військових.

Водночас таких справ зареєстрували вже кілька десятків. Про це сказав генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв’ю LB.ua.

“Встановлено п’ятьох дітей у віці від 4 до 16 років. Але ми всі розуміємо, що таких злочинів набагато більше. Це складна робота”, сказав генпрокурор.

Правоохоронці працюють з дітьми з використаннямі системи “зелена кімната” за безпосередньої участі психолога. Він поза візуальним спостереженням дитини, але допомагає.

“Це складно. Але в деяких випадках є свідчення, які можуть бути використані як докази у цих кримінальних провадженнях”, розповів Костін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злочини росіян в Ізюмі: Чехія закликала створити міжнародний трибунал

Україна налагоджує міжнародну комунікацію. Щоб українці, які виїхали за кордон, змогли заявити про російські воєнні злочини у країнах, в яких перебувають.

“Генеральні прокурори країн-партнерів готові нам допомагати. Багато наших людей виїхали з місць, де відбувалися активні бойові дії, або з місць, які були тимчасово окуповані. Багато з них можуть бути свідками або навіть жертвами, постраждалими від воєнних злочинів. У тому числі злочинів, які стосуються сексуального насильства”, сказав генпрокурор.

Правоохоронці розпочали низку кримінальних проваджень за фактами зґвалтувань окупантами жінок і дітей у Донецькій, Київській, Харківській та Херсонській областях, повідомляла попередня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Національна поліція України розслідує 21 кримінальну справу через сексуальне насильство з боку окупантів.