Посла США запитали про план у разі ядерного удару

Сполучені Штати Америки обговорюють з партнерами заходи у відповідь на можливий ядерний удар з боку Росії.

Будь-які розмови про використання ядерної зброї абсолютно безвідповідальні. Про це сказала посол США в Україні Бріджіт Брінк в інтерв’ю “Європейська правда”.

На запитання “Чи є у вас план, якщо буде ядерний удар?” посол відповіла: “Ми працюємо над цим і в США, і обговорюємо разом із партнерами те, як ми могли б діяти у відповідь на ті дії, які були б абсолютно неприйнятними. І президент про це дуже чітко повідомив”.

Президент США Джозеф Байден чітко сказав, що будь-яке використання ядерної зброї буде абсолютно неприпустимим і спричинить серйозні наслідки, заявила Брінк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія обстріляла територію Південноукраїнської АЕС

Використання Запорізької атомної електростанції як зброї є дуже небезпечним, також сказала посол.

“Ми підтримуємо зацікавленість українського уряду у створенні демілітаризованої зони, а також повернення повного контролю України у Запоріжжі. Ми співпрацюємо з МАГАТЕ та міжнародними партнерами на підтримку цієї мети, тому що ситуація небезпечна”, заявила Брінк.

У серпні Байден закликав Росію продемонструвати “добросовісний” підхід щодо переходу до нової системи контролю над стратегічними наступальними озброєннями.

РФ повідомила США, що тимчасово відмовляється від інспекцій своєї ядерної зброї в рамках двостороннього договору про скорочення стратегічного ядерного озброєння.