Контрнаступ на Херсонщині: аналітики ISW оцінили ситуацію на фронті

Український контрнаступ на Херсонщині прогресує: росіяни намагаються сповільнити його і відступити на більш захищені позиції, а не зупинити чи відкинути.

Російська армія у західній частині Херсонської області під час контрольованого відходу уникає хаотичного відступу, характерного для падіння оборони під Харковом, повідомляє американський Інститут вивчення війни ISW.

“Декілька підрозділів РФ впали на певних ділянках російської лінії фронту, дозволивши українцям просунутися вперед під Херсоном. Українські сили, ймовірно, повернуть собі велику, якщо не всю, західну частину Херсонської області найближчими тижнями, якщо продовжуватимуть блокувати російські наземні лінії зв’язку”, йдеться у звіті фахівців за 18 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові розказали про ситуацію на півдні України

Минулого тижня російське командування наказало всім підрозділам на Донбасі припинити відступ, вимагаючи утримувати позиції незалежно від розвитку ситуації.

“Такий наказ свідчить, що Росія не виключає швидкого контрнаступу ЗСУ в Донецькій області, а також не довіряє бойовим можливостям своїх підрозділів на цьому напрямку”, зазначають аналітики.

Ключові висновки ISW:

російський диктатор Володимир Путін у війні покладається на нерегулярні, погано навчені “добровольчі” підрозділи, а не на спроби відновити пошкоджені чи знищені звичайні підрозділи російських сухопутних військ;

українські сили продовжують зміцнювати позиції на східному березі річки Оскіл на Харківщині;

російська армія зазнала величезних втрат у живій силі та техніці в боях за схід України, зокрема під час українського контрнаступу на Харків: декілька російських бронетанкових та механізованих підрозділів фактично знищені.

Українські захисники протягом 18 вересня знищили щонайменше 29 російських окупантів на південному напрямку. Однак ворог намагається підтягти резерви та перегрупуватися. Протягом неділі наша авіація завдала 11 ударів по окупантах, а ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали понад 200 вогневих завдань.