Бракує зброї – Росія стягує в Україну ракети, які захищали Санкт-Петербург

Росія перекидає до України системи протиповітряної оборони і зенітні ракети, які захищали Санкт-Петербург.

Супутникові знімки показують, що мобільні вогневі платформи і ракети зникли протягом літа з бази в районі Зеленогорська на Карельському перешийку на північний захід від Санкт-Петербурга, пише фінське видання Yle.

Про передачу обладнання раніше публічно не повідомлялося ні в Росії, ні в західних країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни влупили по Запоріжжю: вісім “прильотів”

Санкт-Петербург друге за значенням місто Росії оточене захисним кільцем із 14 зенітно-ракетних баз. Зараз кілька з них стоять порожніми.

Військовий експерт Марко Еклунд проаналізував супутникові знімки. Він заявив, що з чотирьох баз зникло обладнання. Крім повністю спорожнілих баз, влітку зенітно-ракетну техніку було переміщено з інших баз навколо Санкт-Петербурга, швидше за все, до України.

За словами Еклунда, передача техніки навряд чи суттєво послабила протиповітряну оборону Санкт-Петербурга, оскільки вилучене озброєння є застарілим, тому воно Росії може більше не знадобитися для оборонних цілей. Тоді як у війні з Україною РФ використовує навіть старі зенітні ракети, оскільки Росії бракує сучасної високоточної зброї.

Більшість зенітних ракет, що залишилися в районі Санкт-Петербурга, використовуються у ракетній системі С-400.

“Найімовірніше, вилучене обладнання належить до старої системи С-300”, – зазначив Еклунд.

З бази на південний схід від Санкт-Петербурга також було перекинуто значну кількість техніки – близько 10 вогневих платформ, а також іншу техніку.

Раніше Росі перекидала ракети на фронт із баз, розташованих ближче до України. Як приклад, Еклунд навів базу ППО у Воронежі, в центральній частині Росії. Половина її ракетного парку зникла до травня, лише через кілька місяців після початку вторгнення в Україну.

Оскільки зенітні ракети старої системи С-300 у будь-якому випадку поступово виводяться з експлуатації, можливо, Росія вирішила використати якомога більше їх проти України.

“Ці старі ракети використовуються для наземних цілей таким чином, що найбільша шкода, здається, завдається цивільному населенню”, сказав Еклунд.

Російські окупанти обстрілюють помешкання мирних жителів та об’єкти цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

За поточну добу ворог обстріляв Миколаїв, Нікополь та Запоріжжя. Від ворожих ракет руйнується місто Харків.