Єврокомісія заблокувала для Угорщини 65% коштів з ключового фонду ЄС

Через проблеми з верховенством права Європейська комісія рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів з ключового фонду ЄС.

Рішення оголосили демонстрацією рішучості комісії захистити бюджет ЄС, передає “Європейська правда”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан на зустрічі з прихильниками агітував за Росію і “хейтив” Україну і Європу

“Ми маємо намір використовувати всі наявні інструменти для досягнення цієї важливої ​​мети”, сказав єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Ган.

Єврокомісія пропонує призупинити 65% зобов’язань для трьох операційних програм у рамках політики згуртованості та заборонити укладати юридичні зобов’язання з трастами суспільного інтересу за програмами, що реалізуються в прямому та опосередкованому управлінні.

Угорські ЗМІ повідомили, що заблокували приблизно 7,5 млрд на бюджетний період до 2027 року.

Єврокомісія заблокувала також близько 6 млрд коштів, передбачених для Угорщини в рамках окремого пакету відновлення економіки після пандемії коронавірусу.

Будапешту залишили можливість зберегти гроші. Остаточне рішення протягом місяця повинна ухвалити Рада ЄС. Цей період можуть продовжити максимум на два місяці.

Угорщина погрожувала заблокувати продовження деяких санкцій ЄС проти Росії, якщо троє олігархів, зокрема Алішер Усманов, Петр Авен і Віктор Рашников, не будуть виключені зі списку. Тим часом ЄС планує продовжити обмеження проти росіян і організацій РФ на пів року. Зараз до списку санкцій входять 1217 фізичних осіб і 108 юридичних.

У липні Угорщина заявила, що не постачатиме зброю Україні. А міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто їздив до Москви домовлятися про постачання газу.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, Україна ніколи не виграє війну “тому, що російська армія має асиметричну перевагу”. Україна з європейськими партнерами обов’язково переможе Росію, навіть попри побоювання глави угорського уряду, відповіли тоді в МЗС.