На Салтівці харківський фотограф знімає запуски ракет із Бєлгорода: знімки облітають світ

Фотограф із Харкова Вадим Бєліков, який живе у Салтівському районі, зняв із власної квартири понад 60 запусків російських ракет.

Вікна його оселі на шостому поверсі виходять на північ. До російського Бєлгорода, звідки зазвичай летять ракети, 60 км. Першими він сфотографував “Іскандери”. Потім зенітні С-300, пише texty.org.ua.

“Б’ють, щоб бити, тероризувати місто. Харків щодня потерпає від важких обстрілів з Бєлгорода. Особливу в ці останні дні, коли Збройні сили України активно пішли в наступ на Харківському напрямку”, розповів Бєліков.

Нещодавно шість його знімків взяло одне з найбільших у світі інформаційних агентств Associated Press.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя у підземеллі, літаки від яких усе здригалося і “батюшка Путін” у росіян: як Харків оговтується після жорстоких обстрілів

“Спочатку вони дуже сумнівалися, чи це справді ракети з Бєлгорода. Перевіряли. Бо йдеться про воєнний злочин, а Associated Press поважна інформаційна агенція. Та є офіційні заяви адміністрації міста, висновки криміналістів і знімки усе збігається. Фото взяли в роботу”, розповів харків’янин.

Він роздає знімки безоплатно, бо вважає, що більше людей побачать, звідки запускають ракети, “то краще”. Загалом зробив приблизно 63 світлини.

Бєліков етнічний росіянин. Раніше працював для харківського телебачення. Зараз пів року вимушено безробітний, доглядає 84-річну матір та знімає запуски ракет. Більшість його родичів досі живуть у Росії.

“Спершу родичі активно дзвонили: не хвилюйтеся, ми вас “звільнимо”. А я стою біля вікна й дивлюся, звідки летять снаряди. Кажу про це родичам, а вони стверджують, що “це ваші по вас стріляють”… Скинув двоюрідному брату кілька відео обстрілів Харкова. У відповідь глуха тиша. Так і перестали спілкуватися”, пояснив чоловік.

Вадим має кілька фото, на яких видно, як неякісні російські ракети самі розриваються в повітрі й самознешкоджуються. Мріє зняти, як російські ракети збивають наші захисники.

Від початку широкомасштабного російського вторгнення Харків одним з перших зазнав масованих збройних атак Росії, які не припиняють досі. Попри заяви російської влади не обстрілювати невійськові об’єкти, окупанти продовжували цілеспрямовано знищувати цивільну інфраструктуру міста та вбивати мирних людей.

Салтівка є найбільшим постраждалим районом Харкова через близькість до Росії. Найбільше дісталося мікрорайону Північна Салтівка. Десятки будинків палають щодня.

6 березня 2022 року президент Володимир Зеленський надав Харкову звання міста-героя України.