У Нацбанку прокоментували стабільність гривні та інфляцію

Ризики для гривні у середньостроковій перспективі залишаються суттєвими.

Потрібно думати, якими макроекономічними заходами вирівнювати платіжний баланс. Про це сказав заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтерв’ю Delo.ua.

“Можливі варіанти додаткове оподаткування імпорту, повернення акцизів на пальне. Це, у свою чергу, дозволить також зменшити обсяги емісійного фінансування дефіциту бюджету, що додатково стримуватиме нарощення імпорту і відповідно попит на валюту”, сказав Ніколайчук.

Нацбанк, зі свого боку, може “коригувати важелі валютного регулювання”.

Посадовець нагадав про заборону юрсобам, які мають значні валютні залишки на рахунках, купувати валюту для оплати імпорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $4,5 млрд від США: в уряді сказали, куди підуть гроші

Рівень інфляції в Україні цього року може виявитися нижчим за 30%.

У липні і серпні, темпи зростання споживчих цін були “дещо повільнішими за очікування”.

Серед причин зниження ціни нафти у світі і насичення внутрішнього ринку пальним. Що зменшило його вартість усередині країни.

“Також ми закладали в наш прогноз повернення акцизів на пальне і додаткове оподаткування імпорту на рівні 10%. Цього поки що не відбулося. Тому з урахуванням цих та інших факторів інфляція за підсумками 2022 року може бути нижчою порівняно з нашими попередніми оцінками”, сказав Ніколайчук.

Інфляційні процеси залежатимуть від того, наскільки баланс попиту і пропозиції на валютному ринку, рівень резервів НБУ та інші фактори дозволять підтримувати курсову стабільність, заявив заступник голови НБУ.