Ініціатива Київського безпекового договору дає “гольовий пас” тим, хто проти членства України в НАТО – Єлісєєв

Костянтин Єлісєєв

Ідею видається сумнівною з точки зору як перспективності реалізації, так і її дієвості, вважає дипломат

У вівторок, 13 вересня, президент Володимир Зеленський оголосив про завершення роботи експертної групи Єрмака-Расмуссена з підготовки міжнародних гарантій безпеки України, які отримали назву “Київський безпековий договір” (КБД).

На думку голови ГО “Центр новиx рішень”, дипломата Костянтина Єлісєєва, самим фактом роботи щодо створення КБД Офіс президента “дає гольовий пас” усім, хто вагається у питанні членства України в НАТО.

Про це він написав у особистому блозі для НВ.

“Незважаючи на успіхи Збройних сил України і злам у війні на користь української сторони, Банкова не змогла виявити політичну гнучкість та відчуття геополітичного моменту, щоб скоригувати ідеї перших днів вторгнення про формулювання комплексу безпекових гарантій поза членством в НАТО, які, за задумом Зеленського, могли б стати компромісним елементом мирних домовленостей з Росією в рамках Стамбульських переговорів… Банкова все ще намагається чіплятись за ідею, яка видається сумнівною з точки зору як перспективності реалізації, так і її дієвості”, – пише Єлісєєв.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Він наводить чотири головних аргументи на підтримку своєї думки.

  1. За своєю філософією “Київський безпековий договір” – не унеможливлення нової війни, а про гарантії міжнародної допомоги Україні. Вочевидь, таке завдання більш дієво могло б вирішуватись на треку євроатлантичної інтеграції та членства в НАТО.
  2. Найкращою безпековою гарантією є членство в НАТО. Не варто втрачати час, дипломатичні та політичні ресурси для укладення нових формальних міжнародних угод. Свого часу спроба створити аналогічну систему двосторонніх угод не попередила Другу світову війну.
  3. Ініціатива КБД буде використана державами-скептиками для запобігання членству України в НАТО. Бо якщо договір вже задовольняє безпекові потреби Києва, тоді навіщо вести мову про членство в Альянсі?
  4. Запропонована схема дає підґрунтя для різночитань, а багаторівневість та складність угод закладає основи для пробуксовування механізму гарантій. Попри правильність задекларованих намірів, запропонований механізм навряд чи зможе вивести Україну із так званої “сірої зони” безпеки.

“Натомість, видається доцільним предметно просувати конституційно закріплений курс України на вступ до НАТО та нарешті формалізувати глобальну антипутінську коаліцію на базі Рамштайну, яка має сприяти як ліквідації путінського режиму, що становить загрозу незалежності і суверенітету України, так і депутінізації світу. Ідеологічною основою такого формату має стати Баварська формула “підтримувати Україну стільки, скільки потрібно”, – наголошує Єлісєєв.

Він вважає, що українська безпекова формула має бути простою: запорука перемоги – героїчні ЗСУ та потужна глобальна антипутінська коаліція. А перемога – прямий та безальтернативний шлях до членства в НАТО. А членство в Альянсі – надійна гарантія національної безпеки.

“Навряд чи варто витрачати час та дорогоцінні ресурси на заздалегідь тупикові ініціативи. Час готувати підґрунтя до інтеграції України в Альянс у контексті проведення Саміту НАТО у Вільнюсі 2023 року”, – резюмував дипломат.

  • Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.