Упіймали зрадника, який “зливав” росіянам позиції ЗСУ на півдні

У Миколаєві затримали місцевого мешканця, який фіксував на прихований відеореєстратор позиції Збройних сил України на півдні.

Маючи антиукраїнську позицію, російський агент добровільно погодився на пропозицію представника військової розвідки країни-агресорки допомагати у проведенні підривної діяльності проти нашої держави, заявив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко 17 вересня.

“Контррозвідка СБУ запобігла спробам воєнної розвідки РФ отримати закриту інформацію щодо позицій Сил оборони на південному напрямку. Чоловік за допомогою прихованої відеокамери, вмонтованої у салоні власного автомобіля, фіксував переміщення та дислокацію підрозділів ЗСУ, військової техніки іноземного зразка, місця проживання іноземних інструкторів, їхню передислокацію”, ідеться в повідомленні.

Зрадником виявився мешканець обласного центру, який неодноразово висловлював свої прокремлівські погляди. Зібрані дані він передавав своєму куратору через закриті канали зв’язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Використовувала чоловіка у темну: дружина військового передавала ворогу координати ЗСУ

У ході обшуків у підозрюваного вилучили мобільні термінали, комп’ютерну техніку та засоби для прихованого відеозапису з картками пам’яті, що містять докази його злочинної діяльності та належності до агентурної мережі військової розвідки РФ (більше відомої як ГРУ).

“Для збору координат зловмисник виїжджав до різних районів і населених пунктів Миколаївщини і візуально оглядав місцевість. Відповідну розвідінформацію окупанти планували використати для здійснення серії ракетно-артилерійських обстрілів по підрозділах наших військ”, звітує СБУ.

У Харкові затримали завчасно впровадженого агента ФСБ, який розвідував позиції українських військ на східному фронті. Зловмисник також передавав окупантам геолокації міської інфраструктури. Саме за його “наводкою” агресори здійснили ракетні удари по будівлі обласної державної адміністрації та ще сімох цивільних об’єктах.

Зрадником виявився колишній працівник правоохоронних органів, якого завербував кадровий співробітник ФСБ під час перетину російського кордону 2019-го. Після отримання оперативного псевдоніму та проходження інструктажу, зокрема щодо заходів конспірації, зловмисника перевели в “режим очікування”.