У Франції натякнули, що спеціалізовано навчають українських військових

Франція не афішуватиме своїх дій щодо підготовки українських військових на своїй території.

Водночас забезпечувати таку ж масштабну підготовку наших воїнів, як Велика Британія, не буде. Про це заявив радник міністра оборони Франції Себастьєн Лекорню в інтерв’ю Politico.

Він повідомив, що Франція забезпечила підготовку 40 українських військовослужбовців від початку повномасштабного вторгнення Росії переважно на самохідних артилерійських установках Caesar.

Водночас Лекорню не виключив, що може бути й інша підготовка.

“Велика Британія вирішила займатися базовою підготовкою. Ми здійснюємо більш спеціалізовану підготовку. Ми не будемо говорити вам про все, що робимо”, додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали гаубиці TRF1, які Франція передасть Україні

Один з анонімних французьких міністрів розповів виданню, що Париж “без вагань” готовий координувати свої зусилля з підготовки військових з України з Великою Британією.

За словами Лекорню, президент Франції Емманюель Макрон хоче зберегти роль Парижа як “балансира” й зосередитися на таких питаннях, як переговори із захисту Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому Енергодарі.

“Емманюель Макрон чітко заявив: Україна переможе і повинна перемогти, але Росію не можна принизити. Наш курс полягає у солідарності з Україною, щоб допомогти їй перемогти, але якщо цього не станеться, то мати змогу відігравати роль, коли конфлікт припиниться”, сказав Лекорню.

Еммануель Макрон пропонував президенту Володимиру Зеленському поступитися суверенітетом України задля збереження обличчя російського диктатора Володимира Путіна.

Естонська прем’єрка Кая Каллас вважає, що зараз немає жодного сенсу говорити з президентом РФ. Якщо Євросоюз справді хоче, аби Путін зрозумів, що він перебуває в ізоляції, лідерам блоку не треба йому телефонувати.

Російському диктатору не треба допомагати “зберегти обличчя”, оскільки пропагандисти в Росії самі його виправдають, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Спроби “зберегти обличчя” Путіну на міжнародній арені прокоментував також прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Він заявив, що президента Росії слід негайно ізолювати, а не намагатися “зберегти йому обличчя”.