ОВА: 99% тіл, знайдених під Ізюмом, мають ознаки насильницької смерті

Попередні результати ексгумації тіл, виявлених у масовому похованні під деокупованим ізюмом, свідчать про те, що практично всі, поховані на цьому місці, були вбиті.

Відсоток тіл, що мають ознаки насильницької смерті, становить 99%, написав глава Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в Telegram.

За його словами, є тіла зі зв’язаними за спиною руками, є тіло з мотузкою на шиї, швидше за все, цих людей катували та стратили. Серед похованих також є діти.

Керівник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов написав у Facebook, що 16 вересня вдалося витягти з могил і відправити на експертизу тіла 22 цивільних і 17 військовослужбовців Збройних сил України.

Болвінов підтвердив, що один з цивільних був з мотузкою на шиї та пошкодженими фалангами пальців – можливо, це результати тортур. А один з військових був зі зв’язаними руками, що може свідчити про те, що російські окупанти стратили військовополоненого українського солдата.

Болвінов додав, що за словами місцевих, мирні жителі ховали людей самостійно, коли дізнавалися, що десь є загиблий.

На місці масового поховання у звільненому Ізюмі виявили понад 450 тіл людей, убитих російськими окупантами. 450 тіл цивільних людей – зі слідами насильницької смерті та тортур.

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель засудив звірства російських військових. Він зазначив, що російська агресія залишає за собою тільки смерть і руйнування. Посол США Бріджит Брінк закликала світ підтримувати Україну на тлі трагедії в Ізюмі.

Російські війська захопили Ізюм 1 квітня. 10 вересня українські захисники увійшли до міста. Населений пункт був під окупацією близько п’яти місяців.