Двом категоріям підвищать пенсію – кого стосується

З 1 жовтня перерахують пенсії тим, хто має достатньо стажу, і тим, хто досяг 75 років.

Якщо вам понад 70 років і ви отримуєте 6 тис. грн пенсії, з наступного місяця її розмір становитиме 6,3 тис. грн. Заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак повідомила про це під час телемарафону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На пенсії дадуть менше у проєкті держбюджету на 2023 рік скорочено видатки на соцзахист

“З жовтня до програми підвищення доходів, ініційованої президентом, включать 1 млн 676 тис. пенсіонерів від 70 до 74 років і тих, у кого розмір пенсії до 10 340 грн. Після підвищення загальний розмір пенсії має становити не більш ніж 10 340 грн”, повідомила вона.

Надбавку також отримають пенсіонери від 70 років, які виконали вимоги щодо стажу й отримують менш ніж 3 тис. грн.

Мінімальна пенсія у них буде 3 тис. грн. Якщо немає необхідного стажу, то пенсіонером від 70 до 80 років встановлять мінімальну виплату в розмірі 2500 грн. Пенсіонерам від 80 років 2600 грн.

Вимоги до стажу для чоловіка 35 років, а для жінки 30 років. Такий стаж вважається повним.

Відповідно до закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей”, час перебування українців на військовій службі зараховується до їхнього страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Це роз’яснили на “Юридичному порталі України”.

Підтвердити стаж для призначення пенсійних виплат можна й без трудової книжки. Вона є основним документом, який підтверджує стаж роботи до 1 січня 2004 року до набрання чинності законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. А після стаж для виходу на пенсію називається страховим. Його підтвердження здійснюється за даними персоніфікованого обліку, що зберігаються у Пенсійному фонді.