Ходили в туалет з мішками на голові: скільки катівень РФ виявили на звільненій Харківщині

У Харківській області правоохоронці виявили щонайменше 10 катівень російських окупантів.

Найбільше, шість катівень, було в Ізюмі. Про це під час брифінгу 16 вересня повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко, пише Gazeta.ua.

“Можу говорити про щонайменше 10 камер для тортур. Дві в Балаклії. Перша на території відділу поліції, де в камерах перебували близько 40 осіб. Термін перебування там від семи до 48 днів”, заявив він.

У камері не було санітарно-гігієнічних умов, а людей виводили в туалет з мішками на голові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявив, що на деокупованій Харківщині є докази геноциду українців

“Одна камера була для жінок, там їх утримували вісім. Друга катівня у друкарні, була набагато жорстокішою. На територію друкарні завезли чотири бокси з будівлі суду й людей тримали в прозорих боксах цілодобово багато днів”, розповів Клименко.

Він додав, що Ізюм знищений практично вщент.

“На території міста виявили шість катівень: у ЦПАУ, у будівлі СБУ, поліції, прокуратури тощо, де ми також документуємо злочини ворога”, розповів Клименко.

За його словами, катівні також були в селі Гракове й місті Вовчанськ.

У лісі поблизу Ізюма виявили масове поховання людей. Необхідні процесуальні дії там уже розпочалися, повідомив президент Володимир Зеленський.

Багато тіл звідти ще не впізнані, тому причини смерті встановлять під час слідчих дій. Дехто з похованих був розстріляний, повідомив начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов.

Це лише одне з масових поховань, виявлених біля Ізюма. Воно налічує 450 могил. На окупованих територіях місяцями панували “шалений жах, насильство, тортури й масові вбивства”, заявив заступник голови Офіса президента Михайло Подоляк.