Де зараз найгарячіше – американські аналітики оновили карту боїв в Україні

Збройні Сили України продовжують впевнений контрнаступ у Харківській області.

Дещо складніша ситуація на Херсонщині. Запеклі бої також ведуться на Донбасі. Про це свідчать свіжі карти бойових дій в Україні, оприлюднені американським Інститутом вивчення війни (ISW).

У східній частині Харківської області ЗСУ створили умови для глибшого просування в тил росіян.

“Українські війська просуваються через річку Оскіл на півночі Харківської області. Російське джерело стверджує, що українські війська розташовують бази та артилерійські позиції по всій Харківській області. В тому числі розміщують артилерію в Гряниківці на східному березі річки Оскіл біля траси Р79. Підтверджена українська позиція в Гряниківці означатиме, що російська лінія фронту на схід від річки Оскіл слабка, а лінії російських військ у цьому районі розташовані далі на схід від річки Оскіл, ніж передбачалося раніше”, йдеться у повідомленні ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Миколаївщину атакували російські терористи: Кім розказав перші подробиці

Українські війська завдали ударів по тилу противника в окупованій Луганській області. Включаючи Лисичанськ, Світлодарськ, Перевальськ та Кадіївку, що розташовані вздовж основних російських логістичних вузлів.

Росіяни продовжують обстріли вздовж всієї лінії зіткнення та провели обмежені наземні атаки. Нині тривають бої за Спірне на схід від Сіверська та Майорськ на південь від Бахмута.

Аналітики ISW поки не можуть підтвердити заяву росіян, що вони нібито захопили Майорськ. Український Генеральний штаб також повідомив, що українські сили відбили російські наземні атаки на це місто.

На Донбас росіяни стягують резерви з добровольчих батальйонів 3-го армійського корпусу та залишки підрозділів, які раніше діяли в Харківській області.

“Російський 137-й повітряно-десантний полк 106-ї повітряно-десантної дивізії зазнав значних бойових втрат у Бахмутському районі і вже не може продовжувати бойових дій без додаткових заходів”, констатують в ISW.

Український Генштаб продовжує оперативне мовчання щодо перебігу контрнаступу на півдні. Поки що немає офіційного підтвердження того, що українські війська звільнили Киселівку на північний захід від Херсона. Але, як стверджують місцеві жителі, росіяни намагаються мінувати всі дороги у селищі.

“Українські офіційні особи не повідомляли про зміни у складі російських військ, але на кадрах у соціальних мережах у Бериславі видно прапор Тувинської області. Це вказує на те, що російські війська продовжують підсилювати північ Херсонської області добровольчими підрозділами, сформованими в регіонах”, зазначають аналітики ISW.

На півдні ЗСУ порушують ворожі наземні лінії зв’язку, знищують бази окупантів та склади з БК вздовж берегів Інгульця та Дніпра. Однак поки що росіянам вдається місцями перекидати техніку через Дніпро.

Як припускають фахівці, ймовірно, за добу українські сили могли атакувати кілька складів із боєприпасами ворога в Миколаївській та Херсонській областях. Зокрема, у Садовому (поряд із Снігурівкою) та Комишанах.

Аналітики також звертають увагу на евакуацію, яку українська влада оголосила, зокрема, із Миролюбівки (на південний схід від Високополя). Це може свідчити про те, що ЗСУ просунулися до населеного пункту.

На цей час виділяють три напрямки військової активності на півдні: на північний захід від Херсона, біля українського плацдарму через річку Інгулець та на південь від межі Херсонської і Дніпропетровської області на захід від Високопілля.

Втрати російських окупантів в Україні на 16 вересня становлять 54 050 осіб. Ще 200 загарбників поповнили лави “200-х” за добу 15 вересня.

Російська влада вдвічі посилила приховану мобілізацію в країні на тлі продовження контрнаступу Збройних сил України на сході.