Один писав, інші вибивали свідчення – російську катівню в Ізюмі показали на відео

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець показав на відео одну з російських катівень в Ізюмі на Харківщині.

Загарбники використовували для тортур над затриманими жителями міста невелике підвальне приміщення, зазначив омбудсмен.

На долівці підвалу застелили спеціальний лінолеум, який дуже легко миється, щоб не залишати сліди крові.

“Є свідчення багатьох людей, що саме тут були допити”, сказав Лубінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Харківщині звільнили підлітків, яких окупанти утримували в підвалі

У кутку підвалу окупанти поставили стіл, за якими сидів і все фіксував представник РФ. Інші тим часом вибивали свідчення, вимагали, щоб людина пішла на співпрацю або взяла на себе шпигунство на користь ЗСУ.

“Я хочу, щоб вкотре весь світ побачив ці порушення Женевської конвенції Росією. Щоб всі зрозуміли Україна воює з державою-терористом і перемогти ми можемо тільки разом”, наголосив Лубінець.

За його словами, в Ізюмі після російської окупації зруйновано понад 70% будівель. Проте місцеві щиро радіють тому, що нарешті до них повернувся український прапор, а разом із ним – відчуття безпеки.

У звільненій від російських окупантів Балаклії в Харківській області Національна поліція виявила табори катувань і в’язниці, які росіяни влаштували в місті для місцевих жителів. У відділенні поліції окупанти розгорнули штаб, а в підвалі відділення та сусідніх будівлях обладнали в’язницю і катівні.

​​Служба безпеки України звернулася до мешканців деокупованих населених пунктів із закликом зберігати докази воєнних злочинів Росії і передавати їх правоохоронцям.