Емоції українців під час війни: що відчувають частіше

Більшість українців дивляться у своє майбутнє та майбутнє своєї держави з надією. Дехто відчуває розгубленість, тривогу, страх.

Такі емоції наповнюють українців під час повномасштабної війни, розв’язаної Росією проти України. Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” і службою “Центр Разумкова” з 5 по 12 серпня серед 2024 людей в 21 області країни.

Українці трохи частіше відчувають розгубленість (19%), думаючи про своє власне майбутнє, ніж коли думають про майбутнє України (9%). І, навпаки, думаючи про майбутнє держави, українці трохи частіше відчувають упевненість (24%), ніж коли думають про власне майбутнє (17%).

Думаючи про своє майбутнє, жінки частіше за чоловіків повідомляли про такі емоції та почуття як розгубленість (+7%), надія (+7%), тривога (+10%) та страх (+7%), однак рідше за чоловіків відчували оптимізм (-7%) та впевненість (-6%).

Українці, які живуть за межею бідності, більш песимістичні у своїх поглядах на власне майбутнє, ніж матеріально забезпечені українці. Вони на 12% частіше відчувають безвихідь, на 11% частіше розгубленість, на 22% частіше тривогу, на 9% частіше страх і на 26% рідше оптимізм. Однак почуття надії майже однаково сильне як серед бідних, так і серед багатих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дітям здобувати знання в умовах війни й що потрібно знати батькам: поради психолога

Найбідніші верстви населення на 5% частіше відчувають розгубленість, на 9% частіше тривогу та на 8% частіше страх щодо майбутнього держави. Однак серед українців, які живуть за межею бідності, на 10% частіше зустрічається почуття надії у контексті майбутнього України, ніж серед заможних верств суспільства. Матеріально забезпечені респонденти частіше повідомляли про почуття оптимізму (+22%) та упевненості (+14%).

Молоді люди (18-29 років) більш оптимістично та впевнено дивляться на майбутнє України, ніж люди старші 60 років. Однак почуття надії щодо майбутнього держави в них однаково сильне.

Порівняно з 2021 роком, українці значно частіше почали відчувати оптимізм (+12%), упевненість (+16%) та надію (+23%), коли думають про майбутнє України. Відчуття тривоги та страху збереглося майже на минулорічному рівні.

Через війну психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 млн українців. Близько 3-4 млн людей потрібно буде призначати медикаментозне лікування, прогнозують у Міністерстві охорони здоров’я.

Людська психіка сприймає війну як катастрофу для життя, включно з усіма сферами.