Абсолютна більшість українців проти будь-яких територіальних поступок – опитування

87% українців не готові на жодні територіальні поступки у війні Росії з Україною.

Такі результати показало опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 7-13 вересня. Цей показник зріс порівняно з липнем на три процентних пункти, повідомляє КМІС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому найбільше довіряють українці в умовах війни: свіже опитування

Лише 8% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. Частка таких людей знизилася порівняно з липнем на два відсоткові пункти.

У всіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Навіть серед жителів Сходу, який зараз зазнає інтенсивних боїв, 85% проти поступок (готові на поступки лише 10%), а серед жителів Півдня 83% проти поступок (готові лише 10%).

В період з травня до липня на Сході з 68% до 77% стало більше тих, хто проти будь-яких поступок, а у вересні цей показник зріс ще до 85%. Зараз фактично немає різниці між поглядами жителів різних регіонів.

Серед респондентів, які до 24 лютого проживали на територіях, які після повномасштабного вторгнення Росії були окуповані (і майже всі такі респонденти виїхали на території, підконтрольні уряду України), лише 2% виступають за територіальні поступки.

Натомість 92% вважають, що жодних територіальних поступок не має бути.

Загалом серед внутрішньо переміщених осіб 6% підтримують поступки, а 90% виступають проти них.

Серед російськомовних українців 85% проти територіальних поступок (підтримують 10%). Серед російськомовних росіян також більшість 57% виступають проти будь-яких поступок (підтримують 24%).

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м.Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

У травні опитування показало, що проти будь-яких територіальних поступок з боку України заради якнайшвидшого закінчення війни було 82% українців.

У липні вже 84% громадян повідомили, що територіальні поступки для них неприпустимі.