Супутник

Супутник компанії ICEYE придбав фонд Сергія Притули. Це допоможе українським військовим отримувати радіолокаційні супутникові зображення місць із високою частотою. Точної вартості покупки не називають. Для неї використали 600 млн грн, що їх збирали в рамках акції “Народний Байрактар”.

 Компанія Baykar вчинила шляхетно та зобов’язалася передати Україні три ударні безпілотники на безоплатній основі, говорить Притула. Компанія заощадила нам усю цю колосальну суму коштів, яку зібрали. Постало питання, на що ж ці гроші витратити. Ми пообіцяли розпорядитися коштами так, щоб це принесло якомога більшу користь українському війську і завдало якомога більше шкоди нашим ворогам. Після тривалих консультацій таке рішення знайшли. Українці, ви космос. Ми купили супутник

Тільки-но хтось починає складати вірші, значить у нього неодмінно почалися “настрої”

Супутник той, хто йде, їде, подорожує разом із кимось. Інше значення той, хто постійно перебуває, живе, працює з кимось. У переносному значенні те, що завжди потрібне комусь і постійно супроводжує його. Походить від слова “путь”, що існувало ще в праслов’янській мові до VII ст.

У романі Анатолія Рибакова “Бронзовий птах” ідеться: “Директор школи Олександр Іванович сказав якось на нараді, що “настрої” неминучий супутник перехідного віку. Звичайно, Олександр Іванович людина розумна, досвідчений педагог, але все ж деякі поняття в нього старомодні. Причому тут перехідний вік? І що це за перехідний вік? Вік як вік. Мишко був твердо переконаний, що “настрої” є не що інше, як прояв моральної нестійкості. Звідси й складання занепадницьких віршів. Тільки-но хтось починає складати вірші, значить у нього неодмінно почалися “настрої”. І раптом, зовсім несподівано для себе, Мишко сам почав складати вірші”.

Місто-супутник місто чи селище міського типу, рідше село, що розташоване й розвивається поблизу більшого міста чи великого підприємства і становить із ним єдину економічну й демографічну систему. Скупчення міст-супутників навколо певного центра призводить до утворення агломерації. Основна роль міст-супутників своєрідний внесок у поділ праці між містянами. Залежно від економічної спеціалізації розрізняють міста-супутники промислові, курортні, торговельні, наукові, військові тощо.

Нічого, зробленого в Росії, не можна торкатися

“Місто-супутник ХАЕС може перетворитися на депресивне”, повідомляв сайт Depo 2016-го. Ішлося про Нетішин, розбудований для працівників Хмельницької атомної електростанції. Видання цитує мера міста Олександра Супрунюка, 52 роки: “Нетішин на сьогодні має наймолодше населення в області. Середній вік його жителів ледь сягає 30 років. Майже такий самий вік і перших двох енергоблоків, які скоро мають “вийти на пенсію”. Врятувати ж місто від депресії можуть лише нові блоки, що їх усе ще планують добудувати на місцевій АЕС. Без добудови Нетішин не матиме перспектив і за кілька десятків років ризикує стати депресивним містом”.

Супутник в астрономії небесне тіло, що рухається навколо планети чи зірки. У Сонячній системі є шість планетних супутникових систем, які містять 207 природних супутників. Також відомо про 442 інші малі планети, що мають природні супутники.

Найближчим для людей природним супутником є Місяць, який обертається навколо планети Земля супутника нашої зорі, Сонця. До середини XVI ст. його вважали самостійною планетою. 1969-го на супутник уперше ступила людина американський астронавт Ніл Армстронґ (19302012) у рамках космічної місії Apollo 11. Загалом дотепер на Місяці побувало 11 осіб, всі громадяни США.

1957 року Радянський Союз запустив перший штучний супутник Землі “Спутник-1”. Головним конструктором був українець Сергій Корольов (19071966). Супутник давав змогу вивчати верхні шари іоносфери. Проте ключовим було його політичне значення. Газета New York Times писала: “90% розмов про штучні супутники Землі припадало на частку США. Як виявилося, 100% справи припало на Росію”. Американці спромоглися запустити перший супутник наступного року.

Наша держава не аж така злиденна на гроші та голови

Загалом у космос запустили понад 11 тис. штучних супутників, подає Управління ООН з питань космічного простору. Понад 7 тис. перебувають там дотепер, решта згоріла чи впала на Землю. Україна запустила чотири супутники в рамках програми “Січ”, востаннє на початку 2022-го.

“Спутник V” вакцина проти вірусу Covid-19, розроблена російськими вченими 2020 року. Більшість світових епідеміологів ставить під сумнів її ефективність.

“Я не фахівець, я просто певен: нічого, зробленого в Росії, не можна торкатися, висловився у фейс­буку письменник Андрій Кокотюха, 51 рік. Якщо погодитися з цим, лишається голий факт: хай там як, але Росія щось та й виробила. Ефективність, якість, політика до сраки. Головне: РФ вкинула в цю розробку купу грошей, залучила купу своїх учених і видала якийсь результат. Росія вливає гігантські гроші в усе: кіно, книжки, музику, пропаганду за кордоном, армію, ось тепер “Спутник”. Скажете: то все корупція, на тому крадуть, кіно їхнє гівно, серіали теж, Донцову в пекло, вакцина фейкова. Будете праві. Проте проти моєї та вашої правди все одно є готовий “Спутник”, готові кіно, книжки, музика й загалом представництво всюди, куди можна запхатися. Україна навіть не намагається на державному рівні. Хоча насправді наша з вами держава не аж така злиденна на гроші та голови”.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”