Статуя святого, яку реставрував колгоспний ветеринар

Дерев’яна статуя святого Антонія зберігається в костелі Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії в селищі Лопатин на Львівщині. Виготовлена з цільного шматка липи. Колись вона стояла в дерев’яному костелі Святої Трійці в сусідньому селі Станіславчик.

 Антоній вважається покровителем дітей, каже Надія Олендій, 52 роки. Викладає географію та біологію в лопатинській спеціальній школі Костел у Станіславчику діяв до Другої світової війни. Коли сюди прийшли більшовики, поляків репатріювали в Польщу, храм закрили. Будівля швидко занепала погнила підлога, гонтовий дах провалився й упав, лишилися самі стіни. Місцеві рятували святині, як могли. Статую Антонія забрав мій вуйко, рідний брат баби. Тримав у себе на стриху на хуторі Вирки. А потім передав моєму татові.

Батько жінки Мирослав Олендій (19471990) народився в Лопатині. Після сільської школи хотів вчитися на художника у Львові. Але не склав іспиту.

 Екзаменатор сказав, що виконав рисунки не в тому розмірі, в якому потрібно, продовжує Надія Мирославівна. Тато пішов вчитися на ветеринара. Працював у колгоспі, потім став головою села. Малювання не кидав. Статуя Антонія була пошкоджена шкідниками. Тато зняв кілька шарів фарби, законсервував усе й розмалював. Лишив фігуру вдома. Віддавати у храм не хотів боявся, що комуністи знищать. А потім так прикипів, що вже не міг із нею розлучатися. Мама сварилася, казала: хата то не церква, щоб святого тримати.

Помер чоловік 42-річним від онкології. Родичі передали статую в костел на початку 2000-х. Спершу священник освятив фігуру, а потім відправив заупокійну літургію за Мирославом Олендієм.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”