В Кабміні розповіли про етапи відновлення України

Уряд України передбачив декілька етапів відновлення України. За нього має заплатити Росія.

На Заході заморожено до $500 млрд російських активів. Кабмін вже працює над міжнародною угодою, аби наші союзники могли їх конфіскувати та передати на відбудову нашої країни, повідомив в Telegram прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

1) Негайне відновлення. Воно вже триває. Уряд на це виділив 3,5 млрд гривень.

За останні кілька місяців відновлено понад три тис. різних об’єктів.Загальна потреба в коштах для цього етапу на 2022-2023 роки сягає близько $17 млрд.

Світовий банк уже створив трастовий фонд, аби ми могли акумулювати цю суму від наших союзників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін повторно заблокував активи Януковича, Курченка, Лебедєва й Дерипаски

“Ведемо перемовини зі США, Німеччиною, ЄС та МФО про залучення коштів, щоб відбудувати об’єкти критичної інфраструктури, пошкоджені школи, лікарні, житло та транспорту інфраструктуру”, написав Шмигаль.

2) Середньострокове відновлення та довгострокова трансформація. Вони розпочнуться одразу після перемоги України й завершення бойових дій.

“Ми не хочемо губити 3-4 роки після війни на розробку концепцій довгострокової трансформації тому працюємо над нею вже зараз”, повідомив прем’єр.

У Лугано в липні представили концептуальні рамки. У жовтні в Німеччині Кабмін представить конкретні проєкти, фінансування, команди та строки.

Рада Європейського Союзу схвалила виділення Україні другого траншу макроекономічної допомоги. Йдеться про кредит у 5 млрд. Про це повідомило міністерство фінансів Чехії.

Макрофінансова допомога від Європейського Союзу для України розблокована. Йдеться про 8 млрд, повідомив прем’єр-міністр на засіданні уряду 7 вересня.