Прийняли закон про 11 обов’язкових щеплень

Верховна Рада запровадила презумпцію згоди на вакцинацію та обов’язкове щеплення від 11 хвороб. Відповідний законопроєкт ухвалили 6 вересня. Проти нього люди кілька років виходили на акції протесту та зареєстрували півтора десятка петицій на сайті президента.

 З моменту ухвалення документа в першому читанні, це було в лютому 2021-го,­­­ з’явилося багато міфів, каже один з ініціаторів законопроєкту 53-річний Михайло Радуцький. Головний Рада запроваджує обов’язкові щеплення для українців. Це не так. Законопроєкт містить систематизовані вимоги до проведення вакцинації, які вже діють в інших законодавчих актах. Є тільки дві новації. До 10 інфекцій у календарі щеплень додали пневмококову та урегулювали питання презумпції згоди на проведення вакцинації. Примусового нічого не буде.

Презумпція згоди на вакцинацію передбачає обов’язкове щеплення дітей від кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції, поліомієліту, гепатиту В та пневмококової інфекції. Батьки мають право відмовитися. Для цього повинні написати відповідну заяву. Всю відповідальність за наслідки беруть на себе.

 Цей закон необхідний­­ для центрів громадського здоров’я, лабораторних центрів, щоб вони мали чіткі й надійні дані щодо захворюваності в Україні, говорить лікар-інфекціоніст Федір Лапій, 48 років. Інакше система просто не зможе існувати. Його треба було приймати ще років сім тому. Про жодну “вакцинацію за замовчуванням” не йдеться. Просто для цього достатньо буде усної згоди “я хочу, щоб ви вакцинували мою дитину”. Змінюється те, що хотіли противники вакцинації, скасовують форму 063 згоди на вакцинацію, про що вони говорили від самого моменту її впровадження. Думали, що цією згодою відповідальність перекладається на них. Законотворці їх почули та залишили незгоду.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”