Квартири в будинках із бомбосховищами коштуватимуть більше

Президент 44-річний Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ підписав закон про захист прав інвесторів у новому житлі. Тепер вкладники можуть розривати невигідні договори із забудовниками.

Крім цього, кожна майбутня квартира у багатоповерхівці має бути зареєстрована у Міністерстві юстиції як окремий об’єкт майнових прав. Забудовник зобов’язаний під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі. Також повинен розкривати інформацію про кількість проданих квартир. Якщо не матиме дозвільних документів та всіх умов добудови об’єкта, реалізувати житло не зможе.

 У законі є ще багато запобіжників від нечесних забудовників, каже народна депутатка 46-річна Олена Шуляк. Це допоможе відновити довіру до будівельних компаній, а ринок житлової забудови нарешті стане цивілізованим.

Натомість забудовники зможуть піднімати ціни на квартири на 10%, якщо в новобудовах буде облаштоване бомбосховище.

 Скоріше за все, зводитимуть не класичні бомбосховища, а захисні укриття на підземних поверхах, говорить експерт із спорудження нерухомості Ігор Ніконов, 58 років. Вони матимуть вентиляцію, електрику, генератори для виробництва енергії, окремий вихід та санітарно-технічну зону. Якщо ж обладнати сховища з особливих матеріалів, то квадратний метр житла подорожчає відсот­ків на 20. Це недоцільно, тому що довго й дорого.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”