“Його танець став вічним”: на фронті загинув заслужений артист України Олександр Шаповал (Відео)

Олександр Шаповал

Повномасштабна війна росії проти України

25 лютого Олександр разом зі своїм другом записалися до тероборони

Принц із гранатометом, який покинув сцену і пішов захищати свою країну від ворога. На фронті загинув заслужений артист України, соліст Національної опери Олександр Шаповал. У перші дні російського вторгнення він записався до тероборони, згодом став до лав ЗСУ. Загинув 47-річний боєць і артист балету 12 вересня на Донеччині. 

На сцені він був Лукашем у “Лісовій Пісні”. Вакулою у “Вечорах на хуторі біля Диканьки”. Гансом із “Корсара” та “Жизель”, Еспадо у “Дон Кіхоті”. Загалом понад три десятки партій класичного, національного і сучасного репертуару. А за часів війни заслуженого артиста України Олександра Шаповала кличуть вікінгом і принцом із гранатометом. Національна опера України прощається зі своїм солістом назавжди.

“З Олександром я починала танцювати. Він вже працював в театрі в нас. Був досвідченим партнером. Мені випала честь з ним танцювати “Лісову пісню”. Саша він такий був, завжди позитивний. На нього неможливо було розсердитися. Він завжди “Танюшка, ну все буде добре, не хвилюйся”, – каже заслужена артистка України, прима-балерина Національної опери України Тетяна Льозова.

Олександр Шаповал почав працювати в Національній опері 1994. Колеги згадують артиста як скромну, витончену людину, яка на сцені буквально не грала, а жила.

“Він прочитав драму, він був не тільки на сцені героєм, він став тепер і в житті. Це справжній щит та меч нашої країни”, – повідомила народна артистка України, репетиторка Анна Кушнарьова.

25 лютого Олександр разом зі своїм другом записалися до тероборони. Захищали Київ. Коли російську навалу відігнали подалі від Київщини – пішли на інші гарячі точки фронту.

“В принципі я очікував цього. Тому що він завжди говорив, що якщо щось трапиться – я готовий”, – пригадує колишній артист балету, друг Олександра Шаповала Юрій Коробчевський.

Архіваріус, екскурсовод Національної опери України Лариса Тарасенко запевнила: “він отримав спеціальність гранатометника. Це дуже важка до речі – ручний гранатомет. Артисти дуже сильні – артисти балету вони на вигляд тендітні, а насправді в них дуже залізна мускулатура. І от Сашко, цей тендітний принц з гранатометом, ті фотографії, які зараз показують – це просто вікінг”.

Про смерть Олександра Шаповала стало відомо 12 вересня. Гранатометник загинув біля Майорська на Донеччині.

“Це дуже сумно. Я не вірю в те, що сталося, а те, що він був гранатометником для мене це взагалі. Це наскільки треба бути відважною людиною. Ще рік назад ми Сашу проводжали в професійну відпустку. На пенсію. Тому що як артист він відбувся повноцінно. І сумне те, що ми не знали, що ми його проводжаємо назавжди”, – повідомила народна артистка України, прима-балерина Національної опери України Христина Шишпор.

Народна артистка поділилася й неопублікованими досі кадрами. Це відео з останньої вистави за участі Шаповала. Співчуття рідним висловили в Київському хореографічному коледжі. Там артист викладав останніми роками. Колеги і друзі називають Олександра легендою.

“Саня – це моя родина. Не знаю, без нього важко буде. Ми будемо пишатися ним завжди. Я думаю, його діти знають, пишаються, він не просто людина”, – сказав колишній артист балету, друг Олександра Шаповалова Юрій Коробчевський.

Тетяна Льозова додала: “Його совість йому не дозволила не піти і не захищати нашу державу, і тому зараз всі думки тільки про нього”.

“Розхожа фраза – уходять найкращі. А тут немає фігури речі, як-то кажуть. Сашко був найкращим і все”, – підсумувала Лариса Тарасенко.

Попрощаються з заслуженим артистом у суботу в Національній опері у Києві. Колега Олександра Шаповала, якого війна змусила взятися за зброю, зірка балету, артистка Національної опери Катерина Кухар про смерть свого напарника написала: “Кожна наша партія була наповнена життям. Тому що він один з небагатьох, хто жив сценою. А тепер його танець став вічним”.

Ганна Рибалка, Назар Войтенков, Орест Пона “5 канал”

Читайте також: “Таке враження, ніби забрали частину душі” – актор та армієць ЗСУ про настрій військового Києва 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.