Депутат міськради збирав гроші “на ЗСУ”, які розкрадали

Поліцейські виявили колл-центр, учасники якого зібрали 8 млн грн нібито на благодійництво.

Шахрайську організацію заснував депутат однієї з міських рад Сумської області. Його працівники дзвонили та відправляли повідомлення на електронну пошту або месенджери представникам різних організацій, приватним підприємцям та звичайним громадянам. Просили перерахувати кошти, повідомляє Офіс генерального прокурора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сайти для псевдовиплат та “липова” робота детектив розкрив основні схеми шахрайства під час війни

“До 24 лютого 2022 року псевдоблагодійники займались нібито збором коштів на лікування та придбання медичних препаратів онкохворим дітям. А з початком агресії РФ змінили вектор злочинної діяльності на “збір коштів для купівлі амуніції та спорядження підрозділам ЗСУ”, йдеться у повідомленні.

Гроші вони розподіляли між собою по заздалегідь розробленій відсотковій схемі, а частину передавали організатору.

Правоохоронці провели 30 обшуків по всій території України. Вилучили комп’ютерну техніку, носії інформації, банківські картки, мобільні термінали, документи та чорнові записи.

Восьми особам повідомили про підозру у створенні злочинної організації та участі у ній, а також у шахрайстві.

Кіберполіція викрила злочинну групу на привласненні 100 млн грн українців під виглядом соцвиплат з Європейського Союзу.

Для отримання банківських даних громадян дев’ятеро шахраїв створили та адміністрували понад 400 фейкових вебресурсів. Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн ЄС. Отримавши банківські дані, зловмисники несанкціоновано втручалися до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків громадян. Злочинці ошукали понад 5 тис. українців.

Національний банк дав поради українцям, як не втрапити у пастку зловмисників, які крадуть особисті дані.